Prijemni.rs
Maturang
  • Srđan Lazović - direktor za korporativne i regulatorne poslove, British American Tobacco


Srđan Lazović - direktor za korporativne i regulatorne poslove, British American Tobacco

Srđan Lazović je profesionalnu karijeru započeo u Vladi Republike Srbije gde se bavio procesom evropskih integracija do 2005. godine, prvo u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom, a, nakon njenog formiranja, i u Kancelarije za pridruživanje EU. Potom je prešao u British American Tobacco, jednu od vodećih duvanskih kompanija u svetu. U BAT-u je počeo kao menadžer za korporativne i regulatorne poslove za bivšu Jugoslaviju i Albaniju, a od januara 2008. godine do danas radi na poziciji direktora za korporativne i regulatorne poslove. Istovremeno je i potpredsednik srpskog ogranka Međunarodne marketinške asocijacije, član Srpske Asocijacije menadžera i povremeni član, ispred BAT-a, Upravnog odbora Saveta stranih investitora.

Šta ste studirali?

Ekonomski fakultet u Beogradu, smer marketing na osnovnim studijama i međunarodnu trgovinu na postdiplomskim studijama. Takođe sam završio i Оpšti menadžment program na Međunarodnoj školi za menadžment na Bledu, Slovenija.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Veoma. Sa druge strane, sam završetak studija treba gledati kao neophodan, ali ne i dovoljan, uslov za uspešnu karijeru. Ukoliko želite da budete uspešni u poslu kojim se bavite, zaista je neophodno stalno usavršavanje i svakodnevni rad na sebi. Ne kaže se uzalud da se čovek uči dok je živ.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Kao dobitnik prve Svetosavske nagrade Vlade Рepublike Srbije, namenjene najboljim studentima i postdiplomcima u Srbiji, dobio sam nekoliko ponuda od same Vlade i ekonomskih ministarstava. To se vremenski podudarilo sa počecima evropskih integracija u Srbiji 2002. godine te sam prvi posao dobio u Ministarstvu za ekonomske veze sa inostranstvom i to u novoformiranom Sektoru za evropske integracije. Bio sam jedan od prvih četvoro ljudi koji su se bavili ovim procesom u Srbiji i bio sam zadužen za ekonomski deo procesa evropskih integracija. Sa ove vremenske distance, odlazak i period proveden u prvoj demokratskoj Vladi je imao ogromnan pozitivan uticaj na moj dalji profesionalni razvoj i usavršavanje. Savet za mlade ljude na početku karijere jeste da, ukoliko im to materijalne mogućnosti dozvoljavaju, ne "jure" odmah za velikim parama i benefitima već za pozicijama koje će im omogućiti kontakte, stručno usavršavanje, rad na sebi i izlaganje odgovornim projektima i poslovima. Benefiti kao takvi će doći, bitno je da se pojedinac dokaže da vredi.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Verujem da iza svakog uspešnog rezultata stoji timski rad, te mi je jako važno da osobe sa kojima neposredno sarađujem budu timski igrači, motivisani da doprinesu uspehu tima. Takođe mi je jako važno da je osoba spremna da uči, da poseduje fleksibilnost koja je neophodna za uspešan rad u dinamičnom okruženju, da je spremna da stalno radi na sebi i savladava izazove.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

U dinamičnom poslovnom okruženju je neophodan kontinuirani rad na sebi. To podrazumeva, pre svega, otvorenost i spremnost osobe za stalnim učenjem, kako na polju profesionalnih usavršavanja tako i na polju liderskih veština i upravljanja osobama. Sami načini i mehanizmi su brojni i obuhvataju stručne seminare, treninge, knjige, stručne časopise kao i Internet kao neiscrpan izvor informacija.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Za ovo bi nam trebao čitav spisak, međutim, poslednja knjiga koju sam pročitao i koju toplo preporučujem jeste Azbuka menadžmenta, mog prijatelja Srđana Janićijevića. Оvo je odlična knjiga koja objašnjava savremeni menadžment služeći se spojem teorije, primera iz iskustva i sopstvenog shvatanja vrednosti koje stoje iza ove profesije.


2009. godina