Prijemni.rs
Maturang
  • Kosta Andrejević - vlasnik Zlatarske kuće Andrejević


Kosta  Andrejević - vlasnik Zlatarske kuće Andrejević

Kosta Andrejević je vlasnik porodične firme Zlatarska kuća Andrejević. Skoro četiri decenije vodi firmu i zaslužan je za uvođenje svih važnijih noviteta u juvelirstvu na našim prostorima. Vlasnik je prestižne GIA Graduate Diamonds diplome (gemološki institut Amerike) i aktivno radi na promociji dijamanata u Srbiji. Uspešno radi na brendiranju popularnih kolekcija domaće proizvodnje (nakit Tutti Frutti 11) kao i na samom imenu Andrejević. Dobitnik je nagrade za unapređenje elektronskog poslovanja, Palić 2008. za projekat online prodaje nakita www.zlatara.net. Sajt je iste godine uvršten među Top 50 srpskih sajtova (PC press).

Šta ste studirali?

Završio sam Višu ekonomsku školu u Beogradu, ali sam se stručno usavršavao u GIA (Gemological Institut of America). Izučavanje dragog kamenja i dijamanata mi je pomoglo da mojoj firmi obezbedim lidersku poziciju na našem tržištu.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Ekonomija je obavezna grana koju treba poznavati da bi se firma dobro vodila. Marketing je moja ljubav i pasija. Uz hobije (fotografija, internet tehnologije itd.) i edukaciju mi je bilo lakše da firmi obezbedim prepoznatljivost. Za pridobijanje poverenja kupaca mi je ipak najvažnije bilo usavršavanje u struci. Prestižne GIA diplome su mi takođe pomogle da ostvarim poslovnu saradnju sa čuvenim firmama iz inostranstva (Torrini, Aaron Basha, Saint Maurice, Perrelet, Breuning).


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Osim stručnosti, tražim osobe za koje mislim da će se ponašati u firmi kao da je njihova. Spreman sam da svakom pružim šansu da se tokom vremena stručno osposobljava ali insistiram na lojalnosti i osećanju pripadanja firmi. Andrejević je, pre svega, porodična firma.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Često putujem i pratim šta se dešava u svetu. Moram uvek da budem u toku što se tiče mode, ali i kada su nove tehnologije u pitanju. Pohađam seminare koji me zanimaju. Imam dva sina koji završavaju menadžment i zajedno pokušavamo da u praksi primenimo ono što smo naučili. Internet mi je veliki izazov i mislim da ću se njime baviti do kraja karijere.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Stručna literatura koju čitam je mahom od dragom kamenju (www.gia.edu). Što se internet tehnologija i marketinga tiče, čitam blogove i knjige Dragana Varagića i Miloja Sekulića. Puno su mi pomogli u dosadašnjem radu i nije me sramota da stručnjake zamolim za savet i komentar ako imam neku novu ideju na umu.


2019. godina