Prijemni.rs
Maturang
  • Dragan Varagić - savetnik za poslovnu primenu Interneta


Dragan Varagić - savetnik za poslovnu primenu Interneta

Dragan Varagić je vlasnik konsalting agencije u oblasti poslovne primene Interneta "P2 Internet", web sajta www.pretraga.co.yu i najstarijeg e-mail časopisa u Srbiji "Pretraga i prezentovanje", kao i bloga www.draganvaragic.com. Koordinator je poslediplomskih studija iz E-poslovanja na IM/EURO Međunarodnoj poslediplomskoj školi za inženjerstvo i menadžment, kao i predavač predmeta Internet marketing na VETŠ Beograd i VEŠ Valjevo. Bio je saradnik srpskog izdanja knjige "Poslovanje brzinom misli" Bila Gejtsa, i autor je knjige "Vodič kroz raj i pakao Internet marketinga", kao i besplatne pdf knjige "Blog osnove".

Šta ste studirali?

Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Saobraćajni smer


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Iako ne radim u struci koju sam studirao (u međuvremenu sam promenio interesovanja), studije su mi pomogle da naučim šta znači sistemski usvajati znanja. Sistemsko usvajanje znanja, a kasnije i prenošenje tog znanja predstavljaju esencijalnu vrednost u mom poslu. Ne bih mogao da se bavim savetodavnim poslovima da nemam mogućnost usvajanja sistemskih znanja iz potrebnih oblasti, što sam naučio kroz studiranje. Inače, mišljenja sam da je u sticanju sistemskih znanja veoma bitnu ulogu u mom slučaju imalo ozbiljnije poznavanje matematike i brzina određivanja važnosti konkretnog materijala za učenje (knjige, delovi knjiga, pasusi, lekcije...). Sistemi rešavanja složenih matematičkih problema kasnije su mi u praksi najviše pomogli pri implementaciji stečenih znanja kroz stručnu literaturu u konkretnim poslovnim slučajevima. s obzirom da moj posao ima veze sa Internetom, gde imate enormne količine podataka o svemu i svačemu, najbitnija alatka jeste veoma brzo nalaženje važnih stvari u odnosu na nevažne, ili fokusiranje na važne sadržaje.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

I pre i za vreme studiranja sam radio različite privremene poslove i smatram da je to veoma bitno iz razloga stvaranja potpuno drugačije percepcije o učenju za vreme studiranja. Osobe koje rade nešto za vreme studiranja su u prilici da brže shvate načine primene stečenih znanja u poslu, što smatram jednim od najvećih problema aktuelnog sistema obrazovanja, u većini slučajeva. Pri kraju studija sam otkrio Internet i počeo sam njime da se bavim iz čistog interesovanja, bez prethodne namere da mi to postane poslovno opredeljenje. Fasciniranost Internetom mi je omogućila da veoma brzo usvajam znanja koja sam “gutao” surfujući. Smatram da bez dovoljnog interesovanja za posao koji hoćete (želite) da radite, nema ozbiljnijeg napredovanja u karijeri.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Obzirom da se bavim specifičnim poslom, zaposlene osobe ne mogu da pronađem na tržištu rada već moram da ih naučim da rade svoj posao. Iz tog razloga mi je najbitnije da osobe imaju želju da rade, želju da uče i želju da napreduju. Poznavanje korišćenja Interneta se podrazumeva.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Stručni skupovi, seminari, obuke i slično, iz oblasti profesionalnog interesovanja, kao i svih oblasti koje su u vezi sa upravljanjem procesima i osobama (studije slučaja, najbolja praksa), smatram veoma bitnim u svom profesionalnom razvoju. Po mom mišljenju, bez obzira na profesiju treba se konstantno usavršavati u oblastima komunikacije, motivacije, prezentacije vaših aktivnosti i u prodaji. Takođe, mislim da za postizanje značajnih rezultata u karijeri veoma bitnu ulogu igra opšta kultura. Savet: čitajte što više!


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Esencijalne knjige za razumevanje savremenog poslovanja: "Tao Te Đing" - Lao Ce; "Bušido kodeks samuraja" - Dajdođi Juzan; "Umeće ratovanja" - Sun Tzu; "The Lexus and the Olive Tree" - Thomas L. Friedman; "Marketing Management" - Filip Kotler; "Free" -*Chris Anderson i bilo koju knjigu iz oblasti istorije filozofije, koja uključuje istočnjačku i zapadnu filozofiju.


2023. godina