Prijemni.rs
Maturang
  • Rade Santrač - dizajner zvuka i vlasnik produkcijske kuće “Etar”


Rade Santrač - dizajner zvuka i vlasnik produkcijske kuće “Etar”

Profesionalno je počeo da se bavi zvukom 1989. godine i od tada je radio na velikom broju poznatih radio stanicama u Beogradu. Takođe, učestvovao je i u osnivanju nekoliko radio stanica. U radu na poznatim svetskim brendovima i u saradnji sa mnogim marketinškim agencijama, stekao je dosta iskustva u izradi specifičnih audio identiteta. Živeo je na Malti sedam godina i tamo radio na velikom broju projekta za MTV, RAI, BBC, History Channel, itd. Vratio se u Srbiju početkom 2008. godine i otvorio studio za dizajn zvuka "Etar". U poslednje dve godine radio je na dosta dobrih projekata u domenu radija i televizije.

Šta ste studirali?

Ja sam dete hibrid generacije, tako da, iako sam postigao uspeh na svetskom novou u poslu kojim se bavim, završio sam „samo" srednju tehničku školu „Nikola Tesla" u Beogradu. Iako nemam ni jedan sat muzičke škole, to me nije zaustavilo da izučavam komponovanje muzike i uradim teme za reklame na nekim od najvećih svetskih televizija. Ali sam zato na internetu pročitao i pogledao sve što može da se prostudira i nauči da bi se usavršio u tome što radim. Tako da ja mogu slobodno da kažem da sam student jednog velikog fakulteta pod nazivom google.com.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Potraga za onim što mi treba na internetu mi je veoma važna. Godinama sam usavršio tehnike pretrage i napravio kolekciju jako dobrih puteva za pretragu onih stvari koje su mi potrebne da bih nešto novo saznao. Upravo zato što se svakodnevno nešto novo postavi kao standard u poslu kojim se bavim, finalni proizvod na kome radim je uvek usklađen sa novom tehnologijom izrade do koje dođem preko interneta. Tako da su moje studije video tutorijali, veliki broj pdf dokumenata i mnogo drugih multimedijalnih pomagala.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Dizajn zvuka, kako ga danas moderno nazivamo, bio je od početka moj izbor. Jednostavno nisam video ništa što me je privlačilo više od toga da budem u studiju i kreiram zvuk za raznorazne potrebe. Ono što je sigurno odredilo dalji tok stvari je i moje angažovanje na poslovima tonskog realizatora programa jedne beogradske radio stanice u doba kada sam još uvek bio u srednjoj školi. Bio je to dobar džeparac, a i radio sam ono što volim. Kada sam završio srednju školu pokušao sam da se upišem na Elektrotehnički fakultet u Beogradu, međutim, video sam da ima mnogo sposobnijih ljudi za takav sistem učenja od mene te sam verovao svojoj intuiciji i nastavio profesionalno da se bavim onim što je moj posao evo već 20 godina.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Uvek i isključivo tragam za ljudima koji vole to što rade, a da pritom imaju i malo talenta. Te dve komponente su bitne u svakom poslu. U poslu kojim se ja bavim su vrlo važne iz prostog razloga jer posao dizajnera zvuka nije standardno vremenski ni prostorno određen. Nikada ne znate kada ćete završiti, jer sve zavisi koliko ste kreativni u datom trenutku. Postoje rokovi, ali uvek gledate da sebi odredite vreme kada ćete početi i završiti određeni posao u zadatom roku. Što znači da ovaj posao nema vikende, praznike, radne dane. Radni dani su uvek kada ima posla, a vikendi kada je „pauza". Jednostavno, u direktnoj ste vezi sa industrijom koja funkcioniše 24 sata.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Radim na sebi tako što non-stop pratim tendencije evolucije dizajna zvuka u različitim oblastima. Uvek pratim moguće pravce u kojima će zvuk na radiju, televiziji, filmu ili u pozoruštu evoluirati do te mere da je neko napravio jedan ili više koraka ispred svih. Analiziram kako je taj „neko" do te ideje došao i gledam da implementiram svoje znanje u tu njegovu ideju ne bih li dobio nešto potpuno novo. To je neki prirodan proces progresije bilo kog kreativnog stvaralaštva. A konkretno moja veština dolazi iz beskonačne repeticije i navikavanja na interfejse softvera na kojima radim da bi oni koristili meni, a ne ja njima. Kada time ovladate, u Vašem stvaralaštvu je čista kreacija, a dalje sve zavisi od Vas. I mislim da treba negovati proces konstantnog učenja, jer se ipak čovek uči dok je živ, što znači zauvek. :)


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Poslednje, trenutno najpopularnije i najsažetije, knjige sa svetske scene o poslu kojim se bavim su:
1. „Mastering Audio: The art and the science" - Bob Katz;
2. „The Mixing Engineer's Handbook" - Bobby Owsinski
3. „Modern Recording Techniques" - David Huber

Preporučujem ih svima koji su u mogućnosti da ih nabave.

Možda ne u direktnoj vezi sa dizajnom zvuka, ali sa generalnim potezima i postavkama u životu čoveka koji ima viziju, preporučujem knjigu Richard-a Branson-a „Screw it just do it".


2023. godina