Prijemni.rs
Maturang
  • Zoran Živković - pisac i profesor kreativnog pisanja


Zoran Živković - pisac i profesor kreativnog pisanja

Zoran Živković, rođen 1948. godine u Beogradu, autor je osamnaest proznih dela i jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih književnika. Njegove knjige su objavljene u zemljama Evrope, Severne Amerike i Azije. Živković je dobitnik "Svetske nagrade za fantastiku" za roman-mozaik Biblioteka (2003), nagrade "Miloš Crnjanski" za Četvrti krug (1994), nagrade "Isidora Sekulić" za Most (2007), koji je takođe uvršćen u uži izbor za NIN-ovu nagradu kritike za roman godine 2006., kao i i nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo. Pojedina Živkovićeva dela (Četvrti krug, Sedam dodira muzike) izučavaju se na severnoameričkim univerzitetima. Doktorirao je 1982. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde sada predaje kreativno pisanje.

Šta ste studirali?

Opštu književnost s teorijom književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije su me ponajpre uputile u temeljno razumevanje umetnosti proze, što je bilo od neprocenjivog značaja za moje potonje raznovrsno bavljenje književnošću.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Glavninu radnog veka proveo sam u svojstvu samostalnog umetnika. Najpre sam se bavio raznim vidovima naučne fantastike. Prvi put sam se zaposlio 1980. kao urednik u Izdavačkom zavodu "Jugoslavija".


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Za pisca i profesora književnosti dragoceno je što obimnije čitanje. Glavninu profesionalnog i slobodnog vremena provodim u bliskoj vezi s umetnošću proze.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Nema praktičnih priručnika u oblasti kojom se bavim, ali zato je tu ogromno područje umetničke proze koje obiluje sjajnim delima. Moji "udžbenici" jesu velika ostvarenja svetske književnosti.


2010. godina