Prijemni.rs
Maturang
  • Zorica Marić - doktor psihologije, direktor REBT pridruženog trening centra Instituta Albert Elis


Zorica Marić - doktor psihologije, direktor REBT pridruženog trening centra Instituta Albert Elis

Dr Zorica Marić završila je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek psihologija. Na istom fakultetu je magistrirala i doktorirala psihologiju. Završila specijalizaciju iz racionalno-emotivne bihejvioralne terapije na Institutu Albert Elis u Nju Jorku. Od 1997. je akreditovani internacionalni supervizor Instituta Albert Elis iz Nju Jorka i direktor Pridruženog trening centra Instituta Albert Elis u Beogradu. Osnovala je privatno psihološko savetovalište 1992. godine.

Šta ste studirali?

Studirala sam psihologiju na Folozofskom fakultetu u Beogradu.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Mnogo psiholoških teorija, koje sam kreativno implementirala u praksi. Najviše su mi značile teorije učenja.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi posao sam našla preko kontakta, na trećoj godini fakulteta. Radila sam na zameni vaspitačice u predškolskoj grupi u osnovnoj školi.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Ne zapošljavam ljude u stalni radni odnos. Povremeno angažujem saradnike na projektima, zbog povećanog obima posla. Važno mi je da saradnici rade pasionirano i da su posvećeni poslu.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Za mene je rad na sebi konstantno učenje - samostalno, na treninzima, seminarima, kongresima. Po mom mišljenju, osobine koje su potrebne za efikasnost u radu su samodisciplina i tolerancija na frustraciju.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Ne znam šta bih odgovorila jer ima mnogo vrednih naslova. Ko voli knjigu u mnogima će pronaći inspiraciju za usavršavanje u poslu. Ja prelistam knjigu i pročitam par pasusa - ako me privuče, ja je progutam, ako me ostavi ravnodušnom, ne čitam je.


2011. godina