Prijemni.rs
Maturang
  • Ivan Nastić - speleolog, avanturista, vlasnik agencije Wild Serbia


Ivan Nastić - speleolog, avanturista, vlasnik agencije Wild Serbia

Ivan Nastić je vlasnik  agencije Wild Serbia, ali i organizator tura, manifestacija i skupova za građenje timskog duha. Lider je Speleološke službe Srbije i predstavnik Srbije u Evropskoj speleološkoj federaciji FSE. Speleologijom je počeo da se bavi 2000. godine kada je završio osnovni speleološki kurs. Na seminarima u Sloveniji i Francuskoj stekao je zvanje instruktora. Bio je i lider na projektu istraživanja najdublje jame u Srbiji na planini Tara i najdubljeg vertikalnog kanjona u Srbiji (Kanjon Zvijezde).

Šta ste studirali?

Fizički fakultet - eksperimentalni smer, Univerzitet u Beogradu.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

U završnim godinama studija honorarno sam se bavio radovima na visini i instalacijom telekomunikacionih uređaja. Ubrzo sam otvorio i svoju firmu za radove na visini. Tako sam recimo, sa kolegom bio angažovan na demontaži čeličnog krana koji je služio za izgradnju simbola Beograda, Avalskog tornja. Cevi teške po 600 kilograma mogle su se ukloniti samo iz vazduha. Tako smo sedam dana, po desetak sati, uz kraće pauze, visili na užetu. Tih dana bilo je i letnje žege, ali i mraza pa čak i snežne oluje, dok je vetar znao da duva i brzinom od 30 metara u sekundi! Ipak, sve teškoće se zaborave kada pred vama pukne nepregledni vidik. U ovakvim situacijama, čovek nema prava na grešku, zato mora biti skoncentrisan i siguran u sebe.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Tamo gde su nam granice, vrtimo se oko percepcije sveta koji nas okružuje i koji je u nama. Ovu zonu vidim kao mesto istraživanja i ličnog napretka nevezano za uske profesije u kojima se usavršavamo. Verujem da što smo pozitivniji u shvatanjima, to ćemo biti zadovoljniji u svim aspektima života.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.


2011. godina