Prijemni.rs
Maturang
  • Darko Lungulov - filmski reditelj i producent


Darko Lungulov - filmski reditelj i producent

Darko Lungulov je filmski reditelj i producent i direktor Kino Kamera d.o.o. Rođen je u Beogradu, a filmske studije je završio na City College of New York. Radio je kao reditelj i producent dokumentarnih filmova u produkcijskoj kući Spiral Pictures/Ross Institute. Njegov film "Bekstvo" ("Escape") osvojio je nagradu publike na Hamptons International Film Festivalu 2004. godine i prikazan je na brojnim svetskim festivalima. Lungulov je dobitnik nagrade "Balkan Fund" na 47. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu za scenario "Tamo i ovde".

Šta ste studirali?

Filološki fakultet, Beograd (Slavistika) – apsolvent City College of New York, New York City Universty, BFA in Communications, Film and Video


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Naučio sam osnove filmskog zanata i utvrdio se u uverenju da me to stvarno privlači i da je to stvarno ono što želim da radim u životu. Imao sam sreće da je moj koledž u to vreme imao najsavremeniju opremu za montažu (AVID) te sam izašao sa studija naoružan zanatom montažera koji radi na AVID sistemu.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi profesionalni posao u oblasti filma i videa je bio asistent monatažera u produkcionoj kući «Spiral Pictures» u kojoj sam ostao i napredovao sve do mesta producenta/režisera. Bavio sam se dugo montažom i smatram da mi je poznavanje tog aspekta filmskog zanata puno pomoglo prilikom pisanja scenarija i režije. Savetujem da ljudi u svojoj struci upoznaju sve delove procesa kako bi znali šta tačno mogu da očekuju od pojedinih segmenata i šta mogu da od njih traže.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Svakako nekoga ko pokazuje da ima inicijativu, da je proaktivan.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Trudim se da čitam stručnu literaturu i pretplaćen sam na internetu na njuzletere iz moje oblasti koje se trudim da bar preletim pogledom, ako ne i pročitam, kad baš nemam vremena.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

"Story: Substance, Structure, Style and The Principles of Screenwriting" - Robert McKee; "The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles" - Steven Pressfield


2009. godina