Prijemni.rs
Maturang
  • Branimir Gajić - jedan od osnivača i finansijski direktor kompanije Infostud


Branimir Gajić - jedan od osnivača i finansijski direktor kompanije Infostud

Branimir Gajić je završio Ekonomsku školu i fakultet u Subotici. Tokom srednje škole i studija radio je mnogo različitih poslova. Od 2002. do 2007. godine radio je u ProCredit banci, počevši od mesta kreditnog službenika pa do pozicije regionalnog direktora za Vojvodinu. Predavao je na Regionalnoj akademiji za istočnu Evropu ProCredit holdinga. Jedan je od osnivača Infostuda i od 2007. godine radi na sadašnjoj poziciji finansijskog direktora u Infostudu.

Šta ste studirali?

Ekonomski fakultet u Subotici, smer finansije i računovodstvo.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije su mi dale neophodnu teorijsku širinu. Uz studije sam puno radio i putovao i ta kombinacija rano stečenog radnog iskustva i svesti da mora puno da se radi kako bi se napredovalo, prošireni vidici kroz putovanja i dobro teorijsko znanje bila je dobar osnov za dalje praktično usavršavanje i poslovnu karijeru. Studije su često neophodan, ali ne i dovoljan uslov za gradnju uspešne poslovne karijera i mladi često previše toga očekuju na gotovo posle studija. Osim studija potrebno je puno rada, odricanja, aktivnog pristupa poslu i životu i tek onda se mogu očekivati rezultati.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi posao sam našao preko omladinske zadruge sa 15 godina i to je bilo istovaranje šlepera. Dalje, za vreme srednje škole i fakulteta, prodavao sam telefone, osiguranja, učestvovao u izdavanju lokalnih novina, držao vežbe na fakultetu... Prvi posao sa punim radnim vremenom sam dobio 2002. godine u Micro Finance banci sada ProCredit banci, putem konkursa za posao. Na intervju sam stigao trčeći iz Službe društvenog knjigovodstva (SDK) gde sam otvarao žiro račun za Infostud. :)


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Biram ljude koji su spremni da rade i uče i koji su to radili i do sada. Sa aktivnim stavom, koji teže napretku i čine da se stvari dešavaju, umesto da čekaju da se nešto desi.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Ne mogu da kažem da u ovom trenutku posebno radim na sebi. Tekuće seminare i obuke na poslu (menadžment, prodaja i slično) ne računam. :) Ali planiram uskoro da izdvojim više vremena za razvoj novih, drugačijih ličnih znanja i veština. Mislim da čovek treba stalno da uči nove, zanimljive stvari da bi održao mozak brzim i otvorenim za promene. I to je možda i veština koju bih istakao ovaj put.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Pročitao sam mnogo knjiga i ne bih da izdvojim neku posebno. Smatram da treba puno čitati i da je to jedan od faktora koji utiče na izgradnju ličnosti. U poslednje vreme manje čitam knjige, a više pažnje posvećujem stručnim tekstovima na Internetu i voleo bih da to promenim.


2011. godina