Prijemni.rs
Maturang
  • Valentin Kuleto - predsednik kompanije LINKgroup


Valentin Kuleto - predsednik kompanije LINKgroup

Prof. dr Valentin Kuleto je osnivač i predsednik međunarodne kompanije LINKgroup koja posluje u više zemalja. LINKgroup je regionani lider u oblasti profesionalnog obrazovanja, obrazovanja na daljinu i proizvodnje obrazovnog i poslovnog softvera.

Dr Kuleto je osnivač Visoke škole strukovnih studija za Informacione tehnologije, visokoškolske ustanove posvećene obrazovanju inženjera iz oblasti programiranja i elektronskog poslovanja. Takođe, osnivač je tri privatne srednje škole: International School, Srednja škola za informacione tehnologije i Savremene Gimnazije, kao i Savremene osnovne škole. Magistrirao je u oblasti teorijske zasnovanosti implementacije softverske platforme za učenje na daljinu i doktorirao na istraživanjima problema adaptibilnog personalizovanog modela sistema za učenje na daljinu.

Šta ste studirali?

Završio sam Mašinski fakultet u Beogradu smer za brodogradnju pošto sam kao mali sanjao o tome da pravim brodove, ali se moja karijera kasnije okrenula menadžmentu u obrazovanju u vidu magistarskih studija i ekonomskom aspektu elearning-a na čemu sam i doktorirao.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije su me naučile da je potreban napor, istrajnost, posvećenost, planiranje i različite veštine da bi se do kraja izveo petogodišnji projekat poput studija. Na studijama sam naučio kako da učim i to mi je veoma pomoglo u nastavku karijere koja je bila stoprocentno menadžerski orijentisana.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi posao sam dobio na konkursu za menadžera prodaje elektro opreme u jednoj od najvećih kompanija u toj oblasti i vremenu u Srbiji, devedesetih godina. Radio sam na komercijalnim poslovima i to mi je veoma pomoglo da upoznam i razumem gotovo sve poslovne procese i korporativnu kulturu jedne organizacije. Stoga, po mom skromnom mišljenju, nije važno gde se počinje i šta je prvi posao, odnosno, on ne mora biti u struci. Važno je početi.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Kada zapošljavam ljude, biram samosvesne, stabilne, spremne na promene, posvećene, vredne i dobronamerne. Nije slučajno što ljudske osobine stavljam u prvi plan, one danas u velikoj meri nedostaju. Kompetencije su za mene u drugom planu, one su izgradive. Sa dobrim i kvalitetnim ljudima možete napraviti bilo šta.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Neprekidno analiziram svoje slabe tačke. U sledećoj iteraciji, uz svest o mogućnostima da slabe tačke unapredim, delujem. To je beskrajan proces povećanja lične uspešnosti u iteracijama. Male promene, vremenom, prave velike razlike. U pitanju je igra velikih brojeva.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Mnogo toga ima. Nezahvalno je da izdvajam pojedinačne naslove. Ali da ipak izdvojim jednu biznis knjigu koja je na mene pre nekoliko godina ostavila veoma jak utisak - Funky Business i sajt u vezi sa njom: www.funkybusinessforever.com


2021. godina