Prijemni.rs
Maturang
  • Branislava Gajić - suvlasnik i direktor Infostuda


Branislava Gajić - suvlasnik i direktor Infostuda

Jedan od osnivača, suvlasnik i direktor Infostuda, poznatija kao Brana. Subotičko dete, rođena 1980. godine, u profesorskoj porodici koja je shvatila da će od tih kompjutera biti nešto i kupila ZX Spectrum na kome su klinci igrali Skubi Du igricu, koja se učitavala preko kasete. Dugo je verovala da će se baviti primenjenom umetnosti ili psihologijom, ali instinkt za vođenje svog posla je bio suviše jak i to je bio pravi put. Jedna srećna osoba koja voli život, sunce i da ostvaruje svoje snove :)

Šta ste studirali?

Fakultet političkih nauka u Beogradu, novinarsko-komunikološki smer. I to se pokazalo kao dobra kombinacija sa praktičnim usmerenjem koje mi je dala srednja ekonomska škola.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije su mi dale znanje o tome kako funkcionišu mediji, kako se kreira javno mnjenje i grade odnosi sa javnošću. To mi je bilo korisno kasnije u poslu, ali i privatno, za razumevanje tokova informacija u društvu, međuljudskih odnosa i pravljenje razlike između proverene informacije, pretpostavki i obične priče. Takođe, ovo mi je značilo za građenje PR i marketing nastupa Infostuda u našim prvim godinama rada, dok smo maltene svi još radili sve.

Osim toga, studije su mi konačno dale slobodno vreme da putujem - da konkurišem za stipendije i idem na studentske razmene i seminare koji su mi omogućili da upoznam ljude i svet drugačiji od onoga što sam poznavala.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi posao sa punim radnim vremenom sam dobila za vreme studija, sa 22 godine, u jednoj istraživačkoj agenciji, kao projekt menadžer. Na intervju sam bila pozvana po preporuci i ispalo je da sam se dobro pokazala tako da sam dobila posao isti dan :)

Međutim, pre toga, tokom srednje škole i studija sam radila više poslova koji su bili honorarni - od prodaje oglasnog prostora u jednom magazinu, anketiranja ljudi, deljenja letaka, pa sve do nuđenja svojih tekstova magazinima.

Takođe, bila mi je značajna volonterska praksa koju sam imala u jednim dnevnim novinama. Jedno tri puta sam se vraćala do redakcije i pokušavala da dođem do urednika kako bi me primio na praksu i na kraju sam i uspela :) Tu sam prvi put spoznala šta znači rad u kancelariji, sa kolegama, i morala sam da se izborim za svoje teme i tekstove koje ću da pišem i za to da se moji inicijali nađu ispod njih.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Generalno tražim ljude koji imaju u sebi dijamant koji vredi brusiti, a koji pritom znaju šta žele i pozitivno su orijentisani prema poslu i životu, bez apatije, cinizma i ogorčenosti. Takođe, neophodno je da su to ljudi koji imaju razvijene radne navike i koji su spremni da se potrude na poslu pa nekad i više nego što moraju.

Naime, i dok sam radila za drugoga, ako sam volela posao koji radim i ljude sa kojima radim, taj posao sam osećala kao svoj i mislim da sam se tako i zalagala za njega. Tako da to želim, što više moguće, da vidim i u svojoj firmi - ljude koji vole ono što rade, koji su srećni na poslu i koji su spremni da pruže svoj maksimum. I da stalno grade sebe, pomeraju granice ličnih mogućnosti i postaju sve bolje osobe.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Ja sam veliki ljubitelj knjiga, a osim toga, već dugo imam naviku odlaska na seminare i obuke koje mi se čine interesantnim. Pa tako i dosta obuka organizujemo u okviru Infostuda, a imamo i biblioteku. Osim toga, Twitter nalazim kao dobar izvor mnoštva korisnih informacija vezanih za moj posao, posebno za poslovanje na Internetu.

A šta usavršavam? Pa u mom poslu su možda najbitnije sposobnosti kreiranja vizije, vođenja ljudi, upravljanja procesima i dobre organizacije, kao i praćenje tehnologije i trendova koji se po pitanju Internet poslovanja stalno menjaju i razvijaju.

Generalno, veštine koje vredi negovati su raznolike i zavise i od osobe i od posla. Tako da samo napravite svoju listu prioriteta - koje su to veštine koje, ne samo da želite da usavršite, nego ćete imati i praktičnu korist od njih. Npr. možda bih ja volela da govorim neki egzotični jezik trenutno, ali ne znam za sada baš šta bih radila sa tim. Tako da imam trenutno prioritetnijih stvari za usavršavanje. Uvek ima nešto :)


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

"Faze životnog ciklusa preduzeća" - Isak Adižes; "Kako stići od dobrog do sjajnog" - Džim Kolins; "Kako da postanete osoba sa uticajem" - Džon Maksvel, Džim Dornan


2011. godina