Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Maja Matarić - doktor profesor, priznati stručnjak za robotiku i inženjering


Maja Matarić - doktor profesor, priznati stručnjak za robotiku i inženjering

Dr Maja Matarić je jedna od jedanaestoro naučnika iz SAD kojima je krajem januara u Beloj kući uručena predsednikova nagrada za istaknuti obrazovni i mentorski rad u nauci, matematici i inženjeringu. Profesor je robotike, neurologije i pedijatrije, osnivač i direktor Centra za robotička istraživanja i viši zamenik dekana Viterbi škole za inžinjerstvo Univerziteta Južne Karoline u Los Anđelesu. Predstavljena je u dokumentarcu "Ja i Isak Njutn" rame uz rame sa još sedam vrhunskih naučnika i istraživača sadašnjice.

Šta ste studirali?

Završila sam osnovne studije kompjuterskih nauka na Univerzitetu u Kanzasu, a magistrirala i doktorirala sam na čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju u Bostonu (MIT).


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Zahvaljujući magistarskim i doktorskim studijama na izvanrednom fakultetu osposobljena sam da radim kao inženjer-naučnik, robotičar.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Dobila sam prvi posao u Bostonu, na univerzitetu i tu sam osnovala Centar za robotička istraživanja kod kojih sam proučavala timski rad. Tek posle sam rešila da se bavim samo robotima koji su specijalno namenjeni u zdravstvene svrhe, koji će biti od pomoći velikom broju ljudi.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Od roditelja sam naučila da je za uspeh od ključne važnosti marljivost i upornost. Osim toga, od njih sam nasledila talenat za matematiku, pisanje, slikarstvo i muziku. Nekada sam pevala u horu, plivala, ronila, skijala se i trčala maraton u Bostonu i Njujorku, a sada sam u potpunosti posvećena svom radu i svojoj porodici. Svakako, za koju god oblast rada se odlučite, imajte na umu da ćete do uspeha doći samo velikim trudom, radom i zalaganjem.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.


2011. godina