Prijemni.rs
Maturang
  • Ivana Stanković - manekenka, voditeljka, pisac


Ivana Stanković - manekenka, voditeljka, pisac

Od svoje 16. godine radi u inostranstvu, a najveće uspehe napravila je u periodu od 1993. do 2003. godine kada je radila za najprestižnije kuće: Armani, Kevin Klajn, Dona Karan, Guči, Misoni, Džil Sander, Eskada... Bila je zaštitno lice Armanija 5 godina. U Italiji je radila na čuvenom TV kanalu 5 media set. Od 2011. godine na TV Prva emituje se show program "Srpski top model by Ivana Stanković" koji obara rekorde gledanosti. Napisala je knjigu "Bez daha", koju je objavila Laguna, 2011.

Šta ste studirali?

Napustila sam srednju školu u III razredu, ali to nije nešto što bih bilo kome savetovala. Ja sam bila, ne znam kako, zaista sigurna da ću postići veliki uspeh u svetu, pa sam zato napustila srednju školu i ne stidim se da to priznam.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

U školi sam uvek imala petice iz srpsko-hrvatskog jezika i nekako me je najviše zanimala književnost. Da se nisam bavila manekenstvom opredelila bih se da studiram svetskom književnost. Neko vreme sam kao tinejdžerka radila i kao novinar.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Kao i sve u životu, i svoj prvi honorarni posao sam sama našla. Prijavila sam se za konkrus za novinara-saradnika u tadašnjem popularnom časopisu za mlade "Poprock" i primili su me. Pisala sam za njih skoro godinu dana, a zatim i za časopis "Super ITD" sve do 16. godine kada sam otišla u svet zbog manekenstva.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Ja uvek gledam da ta osoba sa kojom sarađujem deluje pozitivno, da je spremna da se uhvati u koštac sa potencijalnim problemima i da je energična. Isto tako volela bih da vidim da je ta osoba izuzetno ambiciozna, da pretenduje na moje mesto, jer bi to i mene motivisalo da budem što bolja da sačuvam svoje mesto. Konkurencija je uvek dobra stvar.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Nevezano za profesiju, svakome bih preporučila da što više čita, jer se iz knjiga može mnogo naučiti. One predstavljaju pravu riznicu znanja. Neke mudre rečenice pročitane u knjigama nosimo zauvek u sebi. Isto tako, ko god je u prilici treba što više da putuje, jer su i putovanja od neprocenjive vrednosti za razvoj jedne ličnosti. Što se tiče manekenstva, najvažnije je održati dobar fizički izgled, a za ostalo ne brinem jer imam talenat za poziranje.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Knjiga koju sam napisala "Bez daha" je prva na listi, a tu je i "Blago cara Radovana", Jovana Dučića - to je knjiga za čitav život, koja se iznova čita.


2011. godina