Prijemni.rs
Maturang
  • Istok Pavlović - stručnjak za online marketing, bloger, tvorac viralnih kampanja


Istok Pavlović - stručnjak za online marketing, bloger, tvorac viralnih kampanja

Suosnivač portala Tračara.com, Trojka.rs, Blejač.com. Jedan od pisaca satiričnog sajta Njuz.net. Kreativni direktor mnogih uspešnih viralnih kampanja kao što su VestiSrbija.com, "Sastavi svoju vladu", "Gej protiv navijača". Predaje Web marketing na Fakultetu za medije i komunikacije "Singidunum". Radio je Internet konsalting za najpopularnije domaće brendove kao što su Jelen Pivo, Grand Kafa, Prva TV, Štark, Fashion Company. Završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu, smer za Nuklearnu fiziku. Završio NLP Master. Omiljeni film "Dan Mrmota".

Šta ste studirali?

Završio sam Elektrotehnički fakultet u Beogradu, smer za nuklearnu fiziku i biomedicinski inženjering.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Najveća korist od fakulteta bila je to što sam naučio da se snalazim. U to vreme devedesetih gradivo je bilo ekstremno zastarelo. Morali smo da učimo nekakve prepotopske analogne tehnologije od pre 40 godina, stoga sam svesno doneo odluku da se provučem pomoću što više fora. Za rešavanje zadataka sam koristio mozak, ali sam zato na teorijskim delovima ispita uglavnom prepisivao sa puškica, bez ikakve griže savesti, jer sam znao da mi to gradivo nikada neće trebati. Paralelno sa fakultetom sam kod svoje kuće organizovao sebi samouki kurs web tehnologija, jer sam video da je to budućnost. Učio sam sa Interneta, sa dubokim fokusom i udubljivanjem u materiju, za razliku od ispita sa fakulteta koje sam samo gledao da otaljam. Ne kažem da je to pravilo i da studenti koji ovo čitaju treba danas to da rade. Čujem da se na ETF-u gradivo dosta modernizovalo. Prosto, kažem da čovek u svakom trenutku treba da bude potpuno svestan realnosti i da uči ono što misli da je za njega najbolje.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Počeo sam da se bavim Internetom kao Flash dizajner. Došao sam na razgovor u marketinšku agenciju ICPS, preko mog prijatelja Slobodana Jovanovića Cobe, koga sam znao iz sveta muzike. Trebalo je da se radi Flash sajt za jednog klijenta koji se bavio uvozom cigareta, a tada niko u Srbiji nije znao time da se bavi. Došao sam na sastanak pred nekim ozbiljnim ljudima i rekao sam da odlično poznajem Flash i da će sve biti gotovo za mesec dana. U momentu kada sam izgovarao pred njima tu rečenicu, nisam u životu otvorio Flash, ali sam znao da je taj blef najbolji način da ga naučim. Moj drugar Rastko Čolić i ja smo seli i naučili osnove Flasha za nekoliko dana, i onda učili radeći na samom projektu. Na kraju smo napravili sajt koji je u tom trenutku, prema svim komentarima, bio najnapredniji dizajn u Srbiji.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Pre svega biram ljude koji "kapiraju fazon". Ako neko dođe i kaže da se bavi web tehnologijama, a nije čuo za npr. Tumblr, koliko god da poznaje programske jezike i softver, nije to to. Morate uvek biti u toku, znati koji su trendovi, samo tako možete da vibrirate u istom vajbu sa ostatkom ekipe. Naravno, traži se i odgovornost i sve ostalo. Neko ima potencijala pa će da nauči, i to mogu da prepoznam. Ali ima i ljudi koji su hermetički izolovani od praćenja trendova i nemaju čak ni potencijala da to promene, oni nkada ne mogu da napreduju u ovom poslu ma koliko diploma da imaju.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Mislim da je jako važno da čovek izbalansira dve hemisfere mozga, kreativnu i racionalnu. Samo tako možete sagledati sve ljude i svačiji način razmišljanja. Ako ste isuviše tehnički orijentisani, poradite na socijalnoj inteligenciji, ako ste isuviše fokusirani na rad sa ljudima, potrudite se da se udubite i u tehnologiju i da znate šta se tu dešava. Rad na sebi je najvažniji, kada pronađete svoju pravu ličnost, kada budete iskreni prema sebi i budete dovoljno hrabri da priznate šta vas zaista zanima i šta zaista želite, bez obzira šta misli okolina o tome, sve kreće glatko.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Što se tiče Internet marketinga, preporučio bih online kurs na www.challenge.co.
Takođe, na mom blogu ima dosta korisnih tekstova, a tu je i Dragan Varagić, Miloje Sekulić, Dragana Đermanović...


2019. godina