Prijemni.rs
Maturang
  • Jelena Mihailović - master muzički umetnik-violončelista


Jelena Mihailović - master muzički umetnik-violončelista

Jelena Mihailović, rođena 1987. godine u Valjevu, učesnik je i dobitnik brojnih nagrada sa nacionalnih i internacionalnih takmičenja. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i stekla zvanje master muzički umetnik. Sada je na specijalističkim studijama na pomenutom Fakultetu. Učestvovala je i usavršavala se na brojnim seminarima kod afirmisanih umetnika i član je brojnih omladinskih orkestara širom Evrope. Redovan je učesnik Međunarodnog Beogradskog Cello Festa, a ove godine je nastupila na koncertu sa najtalentovanijim mladim čelistima iz zemlje. Nastupala je u salama širom zemlje, kao i u inostranstvu. Snimila je album 2011. godine na kom se našlo jedanaest obrada muzičkih kompozicija od perioda Baha, Ravela i Bramsa, do 21.veka (Jimi Hendrix, The Beatles). Jelenin specifičan muzički izraz je izazvao interesovanje nekih od poznatih producentskih kuća i muzičkih agenata kao sto su Larry Hart, Mel Bush, Alan Bellman...

Šta ste studirali?

Studirala sam violončelo na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na gudačkom odseku.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije su mi pomogle u nadograđivanju stečenog znanja i sticanju novog, kao i u unapređivanju tehnike izvođenja. Na studijama sam naučila i da je to samo jedan ciklus usavršavanja, kao i da me, i pored stečene diplome, tek posle toga očekuje svojevrsna borba i jedno trajno i stalno učenje. I naravno, kroz studije otkrijete šta vas konkretno zanima, čime ćete da se bavite, da li će to biti pedagogija, izvođenje, produkcija ili filmska muzika, pa čak i odstupanje od klasične muzike kao glavnog opredeljenja. Meni su studije to otkrile i svakako proširile vidike.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Imajući u vidu da sam na specijalističkim studijama i da imam 24 godine, pa i da sam umetnik, moram priznati da još nisam našla svoj stalan posao. Trudim se da u sopstvenoj režiji nađem svoje mesto gde ću moći da izvodim moju muziku i da iniciram slušaoce na fina osećanja. U početak karijere možemo da svrstamo i moj prvi album na kom će se naći jedanaest obrada velikih muzičkih dela i hitova, koji je završen i uskoro će biti izdat. Producent albuma je Aleksandar Habić, a sjajne spotove je radio Petar Vujanić (oni se mogu pogledati na mom kanalu na sajtu Youtube i tamo možete čuti i videti moj trenutni pristup muzici). Moj posao je muzika i u službi muzike sam :)


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Nažalost, trenutno nisam u situaciji, ali se nadam da ću jednoga dana to moći. Jako bi me radovalo da zaposlim makar i nekoliko osoba jer moramo biti svesni da je nezaposlenost uzela maha. Ako budem bila u mogućnosti, to bi svakako bile osobe koje su spremne na veliki rad, kreativne, optimisti, širokih pogleda i, svakako, naklonjeni umetnosti, ne samo muzici, već i osobama sklonim da od svojih života naprave umetničko delo.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Čitam, dosta vremena provodim na Internetu kako bih se informisala i o oblastima koje nisu muzika i, naravno, vežbam violončelo. Treba negovati sve što smatramo svojim vrlinama i veštinama i treba tragati za novim.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Što se muzike tiče, tu mogu da preporučim slušanje muzike, preslušavanje raznih dela, a dosta njih se može naći na sajtu Youtube, a ko traga za kupovinom nota, Internet je rešenje. Takođe, na Internetu se može naći i jako puno literature, ali s obzirom na to da je muzika velika oblast umetnosti, onda ima različite literature za različita interesovanja i oblasti pa svakako savetujem Google za početak istraživanja :)


2011. godina