Prijemni.rs
Maturang
  • Mila Litvinjenko - Vlasnik i direktor kozmetičke kuće Aura


Mila  Litvinjenko - Vlasnik i direktor kozmetičke kuće Aura

Rođena je u Beogradu, gde se i školovala. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, odsek za romanistiku. Oko dve, tri godine radila je u struci – kao simultani prevodilac za UN, prevodila je stručnu i književnu literaturu i radila je u centru za učenje stranih jezika kao profesor na ubrzanom kursu francuskog jezika za odrasle.

Kako ste se pripremali za prijemni ispit na fakultetu ili visokoj školi?

S obzirom na to da sam od kraja osnovne škole do početka studija provodila dva meseca leti u Francuskoj učeći jezik, nisam se posebno pripremala jer sam bila sigurna u svoje znanje.


Koji vam je bio najbolji utisak sa prijemnog ispita?

Najbolji utisak mi je bio posle prijemnog ispita kada sam svoje ime videla pri vrhu liste primljenih studenata – iskreno, to sam i očekivala.
 


Najbolji savet za sve buduće studente koji se pripremaju za polaganje prijemnih ispita.

Da se ne pripremaju pre ispita, već da krenu onog momenta kada odluče sta žele da studiraju. Znači, temeljno sticanje znanja i onda dan, dva pred prijemni mogu da testiraju sebe.


Šta ste studirali?

Filološki fakultet, odsek za romanistiku, diplomirala sam francuski i španski jezik.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Moj fakultet je bio specifičan (stručni predmeti), svakodnevno sam učila, imali smo domaće zadatke… Kampanjski rad nije postojao (što je nezamislivo u poslu kojim se bavim, a mislim i na bilo koji posao ukoliko hoćete da on stalno napreduje), pred sam ispit (dan, dva) sam samo prelistavala ono što sam već znala.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Prvi posao je bio rad za UN, ja sam bila jedina koja je odmah pristala da radi na terenu bez obzira na satnice.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Tražim osobe u kojima prepoznajem strast, želju za učenjem. Takve osobe se lako nauče svim veštinama.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Rad na sebi je neprekidan proces, koji po meni nikada ne treba da stane. Moja znanja i veštine nisu povezana samo sa kozmetikom. Koliko znate, toliko vredite i, kao što često kažem, moć je u znanju, ne u novcu.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Knjige su moja strast i, u zavisnosti od toga kada sam ih čitala, tako su i uticale na mene. Sećam se prve – „Confessions of an Advertising Man” (Dejvid Ogilvi) i „Economics for Dummies” (Šon Flin). Skoro sam čitala i knjigu „Shoe Dog” Fila Najta, trenutno čitam „Storyteller’s Secret” Karmajna Gala i „Emotional Succes” Dejvida Destena. Pošto govorim više jezika, knjige kupujem u inostranstvu i volim da ih čitam na izvornom jeziku kojim su pisane.


2021. godina