Prijemni.rs
Maturang
  • Bojan Leković - CEO KupujemProdajem


Bojan  Leković - CEO KupujemProdajem

Odrastao je i školovao se u Nišu. Još u osnovnoj školi znao je da želi da studira elektroniku, što je značilo da treba da završi Matematičku gimnaziju. Tu želju nije dovodio u pitanje ni tokom cele srednje škole, pa 1991. godine upisuje niški Elektronski fakultet. Nakon studija, neko vreme ostaje na fakultetu kao asistent, prvo u Nišu a zatim na univerzitetu Delft u Holandiji, nakon čega se upušta u uzbudljivu korporativnu karijeru u Kraljevskom Holandskom Telekomu.
 
2008. godine osniva kompaniju KupujemProdajem, koja je do danas izrasla u najveću internet platformu u Srbiji i jednu od 100 najvećih na svetu u branši sajtova za oglašavanje.
 

Kako ste se pripremali za prijemni ispit na fakultetu ili visokoj školi?

Srednja škola koju sam izabrao dala mi je odličnu osnovu, što je uz dosta rada i pripreme pred prijemni dalo sjajne rezultate. 

Za prijemni sam spremao matematiku i fiziku. Za matematiku sam imao normu od 100 zadataka po oblasti. Kada iz jedne oblasti uradim 100 zadataka, bio bih siguran da sam je savladao. A profesorka fizike nam je držala besplatne pripreme, prošli smo kompletno gradivo na letnjoj pauzi. Svi smo joj na tome bili jako zahvalni. 
 
Pored toga, sam fakultet je obezbedio smernice i primere zadataka, što je takođe bilo od velike pomoći.
 


Koji vam je bio najbolji utisak sa prijemnog ispita?

Oduševila me je sama zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i ceo proces organizacije prijemnog, sve je bilo jako precizno i pedantno uređeno.
 


Najbolji savet za sve buduće studente koji se pripremaju za polaganje prijemnih ispita.

Savet za predmete koje sam spremao, matematiku i fiziku, kao i predmete slične njima, jeste definitivno da što više vežbaju. Kao što sam pomenuo da sam i sam radio, 100 zadataka po oblasti a njih je bilo 10-20 u toku školske godine, i tako dok se svaka oblast potpuno ne savlada. 


Šta ste studirali?

Studirao sam Elektroniku i telekomunikacije na niškom Elektronskom fakultetu. Posle sam se bavio istraživanjem protokola na Internetu na Delftskom univerzitetu za tehnologije a najposle sam završio strateški menadžment program na Fakultetu za menadžment Univerziteta Erazmus u Roterdamu.
 


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Studije su me, pre svega, naučile da razmišljam. Tu sam shvatio da sam vrlo radoznao i da imam veliku želju da razumem stvari a ne samo da ih znam. Tako sam se razvijao u dosta pravaca, što je kasnije veoma pozitivno uticalo na moj karijerni razvoj.
 


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Na kraju studija mi se jako dopao predmet Projektovanje elektronskih sistema, koji je sublimirao sva znanja koja sam stekao na fakultetu. Otišao sam kod profesora i iskazao želju da radim diplomski kod njega, a zatim ostanem na predmetu kao asistent. Rano sam pokazao da znam šta želim u životu, imao sam plan i radio na njegovoj realizaciji. Veoma je važno da znate šta želite, a ako ne znate, da radite na tome da to otkrijete.
 
Dok sam radio kao asistent na niškom fakultetu narastala je davno postojeća želja da nastavim da se razvijam u inostranstvu. Kada je sazrela, dao sam sve od sebe i da je ostvarim.
 


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Pre svega, tražim autentične, vredne, motivisane, i naravno poštene ljude.
 


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Kontinuirano se edukujem, pratim stvari koje me interesuju, gledam kurseve i mnogo čitam, pogotovu biografije poznatih i uspečnih ljudi. U poslednje vreme me najviše zanima psihologija. 
 
Kao značajne osobine izdvojio bih introspekciju i empatiju. Neprekidno se preispitujem i gledam kako mogu da budem bolja verzija sebe. Takođe, stalno radim na tome da bolje razumem ljude oko sebe, to je veoma važno, i u poslu i u životu generalno.
 


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Te oblasti su pre svega preduzetništvo, liderstvo i menadžment, i tu bih, naravno, preporučio Medvede na putu. Mevedi su moje lične, čak i intimne priče o iskustvima iz preduzetničkog života i korporativne karijere, poslovnoj borbi i problemima (medvedima) koji su se našli na tom putu.  
 
Takođe, knjige koje bih izdvojio kao značajne i inspirišuće za mlade ljude su Autobiografija Lija Ajakoke, Moje godine sa Dženeral Motorsom, Alfreda P. Slouna i Pravo iz stomaka Džeka Velča, legendarnog lidera Dženeral elektrika. 
 


2021. godina