Prijemni.rs
Maturang
  • 10 razloga za život u domu


Odlučili ste kojim zanimanjem ćete se baviti i šta će biti vaš životni poziv, odabrali ste fakultet koji ćete studirati i samim tim napravili veoma važan korak u svom životu, uspešno ste položili prijemni ispit i upisali se na fakultet, a sada vam preostaje da rešite još jedno veoma bitno pitanje – gde stanovati i kako pronaći adekvatan smeštaj tokom studiranja.

Pre nego što se upustite u dugotrajnu potragu za privatnim smeštajem i stanom koji biste iznajmljivali, vreme je da razmislite o životu u studentskom domu. Iako je ovaj vid smeštaja često praćen brojnim predrasudama u vezi sa lošim uslovima za život, postoji niz prednosti koje nosi ovakav način stanovanja. Pročitajte razloge zbog kojih većina studenata koji jednom probaju da žive u studentskom domu – ostanu u njemu do kraja studiranja, jer to iskustvo smatraju neprocenjivim.

Slobodno vreme u studentskom domu1. Najpovoljniji vid smeštaja – Život tokom studiranja nosi sa sobom veliki broj troškova sa kojima se svaki student mora izboriti. Odabirom studentskog doma za smeštaj uštedećete mnogo novca koji možete iskoristiti za brojne druge potrebe – knjige, ishranu, zabavu, izlaske. Pogodnost vezana za finansije ogleda se i u tome što ne morate brinuti o plaćanju pojedinačnih računa kao što su struja, voda, grejanje, internet i slično, već ćete samo jednom mesečno plaćati stanarinu u koju su svi pomenuti troškovi uračunati.

2. Upoznaćete prijatelje za ceo život – Tokom boravka u studentskom domu sigurno je da ćete imati priliku da se susretnete sa velikim brojem ljudi, sa kojima ćete deliti slična interesovanja, probleme i radosti. Upoznaćete ljude iz različitih sredina, koje nigde drugo ne biste imali priliku da sretnete. Mnogi od njih će vam postati pravi prijatelji sa kojima ćete ostati u kontaktu celog života i rado se sećati lepih uspomena iz doma.

3. Nikada vam neće biti dosadno – Ono što je sasvim neosporno u vezi sa studentskim domovima jeste da ćete uvek imati veliki izbor aktivnosti kada je u pitanju slobodno vreme. U većini domova se konstantno organizuju razni događaji poput koncerata, predstava, filmova, raznih gostovanja. Ali i kada ne postoji organizovan program, dovoljno će biti samo da izađete iz sobe i već ćete pronaći društvo sa kojim ćete smisliti način da se opustite i zabavite. A kada je u pitanju provod, nemoguće je izostaviti studentske žurke po kojima su studentski domovi dobro poznati.

4. Lakše ćete učiti – Ma koliko ova stavka zvučala neverovatno zbog toga što studentski domovi važe za mesta u kojima je teško pronaći mir i koncentraciju, brojna istraživanja pokazuju da studenti iz doma imaju bolje ocene i postižu veće rezultate. U to nije teško poverovati kada se uzme u obzir to da su stanari domova studenti koji su na budžetu i koji imaju cilj da taj status i zadrže. Svaki dom poseduje čitaonice u kojima ćete mnogo lakše savladati gradivo, s obzirom da će vas poneti atmosfera za učenje kada vidite ostale studente kako prelaze stotine stranica. Koncentracija će vam biti bolja jer nećete svakog časa prekidati učenje pauzama za telefoniranje, internet, TV i slično.

5. Osamostalićete se i postaćete snalažljiviji – Početak studiranja sam po sebi predstavlja značajnu prekretnicu i novo poglavlje u životu, koje ima još veći značaj ukoliko se tom prilikom odvajate od roditelja i započinjete život u novom gradu. Život u studentskom domu će dodatno uticati na vaše osamostaljivanje, a s obzirom na ogromno iskustvo koje ćete imati priliku da steknete, naučićete da se bolje snalazite i izborite sa svakim problemom.

6. Postaćete tolerantniji – Sasvim je sigurno da za život u studentskom domu ne treba da konkurišu osobe koje nisu prilagodljive  i spremne da prihvate različite životne uslove. Međutim, i u slučaju da sebe vidite kao jednu od takvih osoba, nakon kratkog vremena provedenog u domu shvatili biste koliko vi i te kako možete biti tolerantni. Iako vam se život sa potpuno nepoznatom osobom čini strašnim i nemogućim, vremenom biste se navikli i uvideli koliko mnogo prednosti nosi ovakav način stanovanja. Studentski dom predstavlja idealno mesto gde ćete naučiti kako da uspešno pravite kompromise.

7. Nećete brinuti oko spremanja obroka – U okviru svakog studentskog doma postoji menza u kojoj je moguće imati tri obroka dnevno. Prednost ishrane u menzi se ogleda u tome što ne morate gubiti vreme na pripremu hrane, pranje sudova i slično. Ukoliko se nalazite usred ispitnog roka, kada vam je svaki minut bitan za učenje, menza zaista predstavlja olakšavajuću okolnost. U prilog tome ide i činjenica da se konstantno poboljšava kvalitet obroka u studentskim menzama, a o tome govore i istraživanja koja pokazuju da je oko tri četvrtine studenata zadovoljno ishranom u menzi.

8. Bićete komunikativniji – Život u studentskom domu je posebno preporučljiv za sve one koji su stidljivi i imaju problem u komunikaciji, zbog toga što će vas jedinstvena i opuštena atmosfera naterati da stupate u kontakt sa ljudima i postanete više druželjubivi. Biće vam sasvim normalno da zakucate na vrata docimeru koga uopšte ne poznajete ukoliko bi vam bila potrebna neka vrsta pomoći.  Naučićete da spontano započinjete komunikaciju na svakom koraku.

9. Bićete sigurni – Za razliku od života u stanu, tokom boravka u studentskom domu nećete brinuti o sopstvenoj sigurnosti zbog toga što su domovi dobro obezbeđeni. U okviru svakog studentskog doma postoji portirnica gde portiri proveravaju identitet nepoznatih osoba koje ulaze, a veliki broj domova poseduje i sigurnosne kamere. Zbog toga ćete mirno spavati i nećete se opterećivati bespotrebnim brigama.

10. Zaljubićete se – Poslednja, ali ne i najmanje bitna prednost života u studentskom domu. Pored toliko studenata koji su sličnih godina i interesovanja vašim, verovatno ćete pronaći simpatiju, ili čak imati neku veliku ljubav. Retki su oni koji su proveli studentske dane u domu, a da se nisu zaljubili i rado sećali tog perioda.

Svako ko je živeo u studentskom domu bi se složio da je ovo jedini način da se oseti pravi studentski život. Sigurno je da ćete steći nezaboravno iskustvo, naučiti važne životne lekcije i obogatiti život tokom studiranja. Nećete imati puno prilika za ovakav način života, zato vas savetujemo da iskoristite svoje najbolje godine na pravi način.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: