Prijemni.rs
Maturang
  • 10 saveta za efektivno pisanje


Pisanje je prateći oblik učenja. Pod njim se u školi ili na fakultetu podrazumeva pisanje na pismenim ispitima, pisanje seminarskih i stručnih radova, pisanja eseja, magistarskih i doktorskih radova, pisanje u cilju prezentacije predavanja i sl. Pisanje je važna sposobnost jednog intelektualca i na razvoju ove veštine treba da radite od početka školovanja, jer će vam mnogo puta kasnije zatrebati u profesionalnoj karijeri. Predstavljamo vam deset osnovnih saveta za sve oblike pisanja.

1. Vrlo je važno da redovno pišete, bilo da je to izrada stručnog ili seminarskog rada ili obično izvlačenje teza iz udžbenika. Više pisanja znači bržu izgradnju veštine kvalitetnijeg pisanja. Dobro pisanje spada u red veština koje se kod studenata i učenika veoma cene. Ono odražava vaš stil i ličnost. Pisanje vam takođe pomaže u stvaranju procesa konciznijeg mišljenja. Postoji jedna izreka koja kaže da se ne zna šta čovek misli, dok se to što se misli ne napiše.

2. Odredite sebi rokove u pisanju. Oni vam mogu biti od velike pomoći, jer ćete posvećivati više energije i koncentracije pisanju.

3. Vodite računa da prilikom pisanja uporedo kontrolišete i uređujete tekst.

4. Bitno je i da vodite računa o dužini teksta prilikom pisanja. Dužina može značajno uticati na kvalitet stila pisanja.

5. Pišite jednostavne misli. Jednostavnim rečenicama. Jednostavnim rečima. Bez komplikovanih ili nepotrebnih reči ili fraza ili prideva. Nastojte da učinite pisanje zanimljivijim i svežim. O kojoj god temi da pišete, ona ne mora biti suvoparna i dosadna.

6. Pišite kratkim rečenicama. Što su kraće rečenice, to bolje.

7. Stalno održavajte ritam rečenica. Nekoliko dužih rečenica presecite kratkom i obrnuto.

8. Neprekidno održavajte ritam pasusa. Nekoliko dužih pasusa presecite kratkim i obrnuto.

9. Prilikom sređivanja teksta, primenite tehniku sečenja: duge rečenice odvojite zarezom i pretvorite ih u više kratkih rečenica.

10. Kako biste bolje revidirali i sredili tekst, korisno je da njegovu prvu verziju ostavite na nekoliko dana. Ostavljanjem vremenskog razmaka između pisanja nacrta teksta i njegovog uređivanja, dobićete mnogo više ideja, bićete svežiji i kvalitetnije ćete urediti tekst. Zato, sačekajte par dana i ponovo pročitajte i ispravite gde je šta potrebno.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: