Prijemni.rs
Maturang
  • 11 knjiga koje svaki student treba da pročita


Usled sveprisutne digitalizacije, čitanje knjiga često biva zanemareno, te brze informacije koje možemo pronaći na internetu postaju prvi izbor. Međutim, za svakog studenta je čitanje knjiga zapravo neophodno. Pored obilja informacija, čitanje razvija analitičke veštine, kritičko razmišljanje i empatiju. 

Istražićemo 11 ključnih knjiga koje svaki student treba da pročita, a koje pokrivaju širok spektar tema i žanrova – od klasika svetske književnosti, preko knjiga za lični razvoj, do stručne literature i dela koja oblikuju kritičko mišljenje. Bez obzira na oblast studija, ove knjige pružaju dragoceno znanje i perspektivu koja će studentima pomoći u akademskom i ličnom razvoju.

Knjige

Foto: Pixabay

1. „1984”, Džordž Orvel

Ova knjiga istražuje teme poput totalitarizma, manipulacije, nadzora i slobode pojedinca. Kroz slikovit prikaz distopijskog društva, Orvel postavlja važna pitanja o moći, kontroli i ulozi pojedinca u društvu, što ovu knjigu čini neophodnom za razumevanje savremenih političkih i društvenih dinamika.

2. „Ubiti pticu rugalicu”, Harper Li

Delo istražuje teme rasizma, moralnosti i pravde kroz priču o nepravdi koju doživljava Afroamerikanac optužen za silovanje u južnjačkom gradiću. Knjiga podstiče čitaoce na razmišljanje o predrasudama i važnosti borbe za pravdu, pružajući duboke uvide u ljudsku prirodu i društvene probleme.

3. „Gordost i predrasude”, Džejn Ostin

Ova klasična ljubavna priča istražuje teme poput društvenih očekivanja, klase i samopoštovanja kroz likove i interakcije u engleskom društvu devetnaestog veka. 

4. „Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude”, Dejl Karnegi

Ova knjiga nudi praktične savete o komunikaciji, međuljudskim odnosima i uticaju, što je ključno za uspeh u profesionalnom i privatnom životu. 

5. „Mentalni sklop: Nova psihologija uspeha”, Kerol S. Dvek

Knjiga istražuje moć pozitivnog mišljenja i mentalne fleksibilnosti u postizanju uspeha. Kroz koncepte fiksnog i rastućeg uma čitaocima je omogućeno da bolje razumeju kako njihov stav može uticati na postizanje ciljeva i prevazilaženje prepreka.

6. „Sedam navika veoma uspešnih ljudi”, Stiven R. Kavi 

Ovo delo nudi praktične smernice za postizanje ličnog i profesionalnog uspeha kroz razvoj ključnih navika. Ova knjiga podstiče čitaoce da preispitaju svoje prioritete, usmere svoju energiju na bitne zadatke i razviju efikasne strategije za postizanje ciljeva.

7. „Država”, Platon

„Država” je filozofsko delo koje istražuje pitanja pravde, politike i idealnog društva. Kroz dijaloge Sokrata i drugih likova, Platon postavlja temelje za razumevanje društvenih struktura i moralnih principa, podstičući čitaoce da razmišljaju kritički o svojim uverenjima i vrednostima.

8. „Meditacije”, Marko Aurelije

Ova knjiga je zbirka misli i filozofskih razmatranja rimskog cara Marka Aurelija. Kroz introspekciju i razmatranje o prirodi čoveka i sveta oko sebe, „Meditacije” podstiču čitaoce da razvijaju kritičko mišljenje, samorefleksiju i emocionalnu inteligenciju.

9. „Umeće ratovanja”, Sun Cu

Ova klasična knjiga nije relevantna samo za vojne stratege. Ona nudi dublje uvide u strategije upravljanja, liderstvo i rešavanje problema. Ovo delo podstiče čitaoce da razmišljaju kritički o taktikama, strategijama i načinima prevazilaženja izazova, kako u vojnim tako i u svakodnevnim situacijama.

10. „Sapijens: Kratka istorija čoveka”, Juval Noa Harari

Ova knjiga pruža sveobuhvatan pregled evolucije čovečanstva, istražujući ključne događaje i faktore koji su oblikovali modernog čoveka. „Sapijens” podstiče čitaoce da razmišljaju o širem kontekstu ljudske istorije i razumeju aktuelne društvene, političke i ekonomske dinamike.

11. „Misliti, brzo i sporo”, Danijel Kaneman 

Kanemanova knjiga istražuje ljudsku percepciju, razmišljanje i donošenje odluka kroz prizmu brzog i sporog razmišljanja. Ova knjiga pruža duboke uvide u ljudsku psihologiju i kognitivne procese, podstičući čitaoce da razumeju svoje misaone obrasce i donose bolje odluke u svim sferama života.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: