Prijemni.rs
Maturang
  • 4 knjige koje će vam vratiti osmeh na lice


Nauka je dokazala da će vas redovno čitanje može učiniti srećnijim. Međutim, zdrav razum nam kaže da nam neće sve knjige dati istu „dozu sreće“.

Biblioteka

Foto: Pixabay

Neke preporuke za ozbiljnije štivo će vas sigurno učiniti pametnijim i bolje informisanim, ali da li će vam „Život i prključenija“ Dositeja Obradovića, doneti osmeh na lice? Verovatno da neće. Sajt Inc.com se baš zbog toga potrudio da vam sastavi listu knjiga koje će vam sigurno vratiti osmeh na lice i potruditi se da ga ne skidate!

 

1. „Put u divljinu“ Džon Krakauer

Nakon što diplomira na Univerzitetu Emori, Kristofer Makandles, odličan student i sportista, odlučuje da promeni svoje ime u Aleksander Superskitnica i otisne u divljinu Aljaske. Njegovo telo nalaze četiri meseca kasnije, a šta ga je nagnalo da se odvaži na ovu opasnu pustolovinu, o čemu je razmišljao, kao i njegova smrt, teme su ove priče koja nikog neće ostaviti ravnodušnim. Knjigu možete pogledati ovde.

 

2. „Heartburn“ Nora Ephron

“Heartburn” je autobiografija zasnovana na životu Nore Efron, njenom braku i razvodu od Karla Bernstajna – njenog drugog muža. Prvobitno objavljen 1983, roman se umnogome bazira na njegovoj aferi sa Margaret Džej, ćerkom bivšeg britanskog premijera Džejmsa Kalagana. Efronova je, takođe, napisala scenario za ovaj film u kome glume Meril Strip i Džek Niklson. Knjigu potražite ovde.

 

3. „Samo deca“ Peti Smit

Autobiografija „Samo deca“ na prvi  Izgleda kao ispovest o o ljubavi, odrastanju i prijateljstvu pank-princeze Peti Smit i kultnog fotografa Roberta Mepltorpa. Ovo je priča o životima umetnika i njihovoj borbi za opstanak u Njujojku krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka.  Ova knjiga ipak nudi mnogo više: ona je svojevrsni omaž ne samo minulom vremenu i ljudima koji su ga obeležili (Bobu Dilanu, Džimu Morisonu, Brajanu Džounsu) već i uzorima koji su oblikovali autorkin prepoznatljiv umetnički identitet. Knjigu potražite ovde.

 

4. „Kradljivica knjiga“ Markus Zusak

Knjiga se odvija tokom 1939. godine u Nemačkoj. Devetogodišnja Lizel živi sa svojom starateljkom porodicom u Ulici Humel. Roditelje su joj odveli u koncentracioni logor, a Lizel provodi svoje vreme u krađi knjiga. Knjigu možete pronaći ovde.

 

Izvor: BIZLife


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: