Prijemni.rs
Maturang
  • 5 caka da pobedite život i lakše pređete igricu


Kako biste pobedili život, morate stalno da učite. Ove cake će vam pomoći da to postignete.

Pobeda

Foto: Pixabay

Naš svet se razvija brže nego ikad.

Kako biste ostali prvi u poslu i jedan korak ispred svih, veoma je važno da učite nove stvari i stičete nova znanja. Baš zbog ovoga se ljudi poput Bila Gejtsa i Opre Vinfri « kunu » u stalno učenje, kao nešto što im je pomoglo da postanu i ostanu uspešno.

Na svu sreću, postoje veoma jednostavne metode za “turbo punjenje” vašeg mozga i učenje nove veštine brže. Pročitajte koje vam to cake mogu pomoći da steknete novo znanje što brže.

 

1. 50 minuta ili manje

Svi preduzetnici padaju u iskušenje da se prerade kada žele da nauče nešto novo.

Pre nego što uzmete energetsko piće ili kafu, imajte na umu da je dokazano da nam se mozak doslovno “isključi” kada se “pregreje”.

Elen Dun, sa Univerziteta u Luizijani objašnjava da je “sve što je ispod 30 minuta nedovoljnom a sve što je više od 50 je previse informacija za vaš mozak”.

Kako biste odvojili taman onoliko vremena koliko vam je potrebno, potrudite se da zakazujete lekcije u kratkim vremenskim periodima.

 

2. 80/20

Pareto princip, ili bolje poznat kao pravilo 80/20, je originalno razvio italijanski ekonomista Vilfredo Pareto kada je otkrio da 20 odsto italijanskih farmi proizvodi 80 odsto italijanskih useva.

Sada, ekspert za produktivnost Tim Faris počinje da popularizuje moderni pristup ovom pravilu za brže učenje. On kaže da bi trebalo da se fokusirate na najvažnijih 20 odsto koje bi trebalo da naučite, a što će pokriti 80 odsto onoga što biste trebali da znate.

Zapitajte se koji su to najvažniji elementi koji sadrže najveći potencijal za vraćanje truda i napora koji ste uložili. Na primer, ako učite novi jezik razmislite koji je to 20 odsto reči koje se koriste 80 odsto vremena?

 

3. Prestanite da multitaskujete

Vaš mozak je kao kompjuter – kada imate nekoliko otvorenih tabova to vam usporava brzinu. Istraživanja pokazuju da rad na više stvari odjednom snižava kvalitet obavljenog posla.

 

4. Učite od profesionalaca

Robert Grin u svojoj knjizi “Mastery” naglašava da je potrebno da nađete mentora. On govori o tome da je važno da imate nekoga ko je savladao veštinu koju vi hoćete da naučite i da su takva uputstva neprocenjiva.

 

5. Pripremite se za dužu igru

Svi smo to doživeli – taj momenat kada ostanete bez vremena, novca ili motivacije da nastavite da učite nešto novo i odustanete. Najbolji način da izbegnete ovo je da se pripremite pre nego što počnete i napravite plan svog razvojnog puta.

 

Izvor: BIZLife


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: