Prijemni.rs
Maturang
  • 5 trikova za lakšu upotrebu Android uređaja


Svako ko ima pametni telefon zna da uputi poziv, pošalje poruku, proveri mejl, izmeni podešavanja i preuzme aplikaciju.

Android telefoni

Međutim, postoje i neke fine opcije na Android uređajima koje nisu svima poznate. 

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih trikova koji će vam olakšati svakodnevnu upotrebu telefona:

 

Pravljenje screenshot-a

Ranije su postojale razne opcije za pravljenje screenshot-a na Android uređajima i to u zavisnosti od proizvođača i verzije. Srećom, još od Ice Cream Sandwich (Android 4.0) Google je standardizovao pravljenje ovih slika. 

Kako biste napravili screenshot, držite istovremeno dugme za uključivanje/isključivanje i dugme za utišavanje tona. Slika će se automatski čuvati u vašoj podrazumevajućoj aplikaciji za fotografije.

 

Isključite autocorrect

Autocorrect može biti korisna alatka, ako se s nekim dopisujete na engleskom. U svakom drugom slučaju, samo vam pravi probleme. Kako biste isključili autocorrect iz Google tastature, idite na Settings > Language and input> Spell Checker i deaktivirajte tu opciju.

 

Isključite notifikacije

Notifikacije nekad mogu naporne, a pritom i brže troše bateriju. U zavisnosti od verzije Androida, možete dugim pritiskom na notifikaciju dobiti opcije “Show notifications silently”, “Block all notifications” ili “Don’t silence or block”.

 

Ugasite automatsko ažuriranje aplikacija

Developeri aplikacija ažuriraju svoje prouizvode, a ponekad to znači da će se promeniti vaša podešavanja vezana za njih. Takođe, razni malveri mogu pokvariti aplikacije, zbog čega je potrebno da deaktivirate automatsko ažuriranje. 

Kako biste to uradili, uđite u Play Store aplikaciju, pritisnite tri horizontalne linije u gornjem levom uglu, a onda “Settings”. Pritisnite “Auto-update apps” i odčekirajte “Do not auto-update apps”.

 

Organizuje Home Screen uz pomoć foldera

Ako vam Home ekran bude pretrpan, možete ga organizovati uz pomoć foldera. 

Kako biste to učinili, dugo pritisnite ikonicu aplikacije i prevucite je preko druge ikonice. Android će automatski napraviti datoteku u koju će smestiti obe ikonice.

 

 

Izvor: www.b92.net


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: