Prijemni.rs
Maturang
  • 7 grešaka koje dobar prezenter nikada ne pravi


Imate li jaku želju da postanete dobar prezenter? Da li se sa druge strane plašite neuspeha? Pravilo broj jedan: prestanite da govorite o onome što ne želite, a naglasak stavite na ono što želite!

Evo nekoliko grešaka koje dobri prezenteri skoro nikada ne prave i saveta kako da ih i vi izbegnete:

1. Ne dolaze nepripremljeni na javni nastup
Pola posla uspešnog prezentovanja je dobra priprema. Uspešni govornici kroz pripremu jačaju samopouzdanje i eliminišu sve strahove pre prezentacije.

2. Vešto eliminišu nervozu
Nervoza se često javlja kada želite nešto sa čim se još niste uskladili. Kako biste se uskladili sa verzijom sebe koja ima dovoljno samopouzdanja i ne plaši se se neuspeha (ponoviću) - dobro se pripremite! Međutim, i pored dobre pripreme, nervoza se može javiti. Uspešni prezenteri znaju kako da je umanje i eliminišu. Pokušajte da zamislite kako biste izgledali i kako biste se ponašali bez prisutnog straha i nervoze, a zatim se stavite u ulogu dok i sami ne postanete ta osoba.

3. Paze na govor tela
Neverbalna komunikacija i govor tela su ključni za ostavljanje dobrog utiska. Dobar govornik svestan je da ne komunicira samo rečima, već i putem svojih pokreta. Izbegavajte uvrtanje kose i nervozne pokrete rukama. Uspostavljajte kontakt očima sa publikom i budite otvoreni.

4. Ne čitaju, već prezentuju
Dobar govornik izbegava da čita sa slajdova ili iz beleški. Naravno, u redu je podsetiti se, ali stalno odvraćanje pogleda sa publike ostavlja loš utisak. 

5. Govore polako
Kada ste nervozni, može vam se desiti da govorite prebrzo. Ne samo što publika može da vidi da ste nervozni, već će imati poteškoća da vas razume. Dobar govornik govori polako, smirenim tonom.

6. Koriste vreme efektno
Uspešan prezenter uvek pazi da ne dosadi publici. Brzo prelazi na suštinu i poštuje propisano vreme za svoj nastup.

7. Ne plaše se da pogreše
Strah od greške nije prisutan kod uspešnih prezentera. Greške su normalna pojava, ne treba od njih praviti veliku stvar. Show must go on!

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: