Prijemni.rs
Maturang
  • 7 saveta za učenje novog jezika


Dajemo vam 7 saveta kako da učenje novog jezika ne bude bauk i preveliko opterećenje. Saznajte šta treba uraditi i kako se organizovati da ostvarite tu odluku!

Strani jezici

Foto: Pixabay

Ako je jedna od vaših odluka u ovoj godini i kako naučiti novi jezik – imamo plan i rešenje! Učenje novog jezika spada u one aktivnosti koje višestruko koriste. ne samo da se osećamo bolje i vrednije, već i doprinosimo širenju vidika, jačanju moždanih vijuga i, uopšte, boljem kvalitetu života. Kako naučiti novi jezik a da to ne predstavlja preveliki teret i obavezu? Uz pomoć naših saveta, napravićete kvalitetan plan i smernice koje će vam pomoći da se u tome na najbolji mogući način snađete.

 

1. Preuzmite besplatnu aplikaciju za učenje jezika

Ono što vam, sasvim sigurno, može pomoći jeste ova besplatna aplikacija za učenje stranih jezika. Duolingo je aplikacija postoji već 3 godine i od tada je samo napredovala i dobila na popularnosti. Jednostavna i laka za korišćenje, izrađena u vidu interaktivne igre koja vam nudi opciju nadmetanja sa prijateljima, a sve u cilju boljeg podsticanja na učenje. Isprobajte – ako već niste – i javite nam utiske!

 

2. Kupite rečnik

Desna ruka i neprocenjiva pomoć u učenju novih jezika. Pri tom, ne mislimo da rečnik fraza već na onaj klasični, „dosadni“ rečnik pojmova. Zahvalićete nam kasnije.

 

3. Napravite raspored učenja

Odredite koliko vremena u jednoj nedelji možete posvetiti učenju novog jezika, napravite raspored i pridržavajte ga se. Uvođenje rutine je jedan od najboljih načina da imate isplanirano vreme, kako za učenje novog jezika, tako i za sve ostalo.

 

4. Napravite listu filmova i serija /bez titla/ na željenom jeziku

Ništa ne pomaže učenju novog jezika kao slušanje istog. Sastavite listu filmova i serija na jeziku koji počinjete da učite i napravite nedeljno filmsko veče!

 

5. Napravite listu podkasta u željenom jeziku za slušanje

Zašto da ne? Bilo da ste u kolima, u prevozu, peške na putu do posla ili nekog susreta, slušalice u uši i slušajte podkaste na jeziku koji učite. U početku će delovati neobično, ali kao i u slučaju gledanja filmova, ubrzaćete proces učenja jezika i biće vam lakše da njime ovladate.

 

6. Sastavite listu knjiga u željenom jeziku za čitanje

Knjiga poezije, neki roman koji ste već čitali ili nešto sasvim novo – sve dok je na jeziku koji ste odlučili da učite, dobro je! Sve ovo se radi kako biste stekli samopouzdanje i maksimalno se otvorili ka učenju novog jezika. Iako potpuno nepoznato u početku, čitanje knjiga na novom jeziku upoznaje vas sa samim slovima i gramatikom što, opet, olakšava učenje samog jezika.

 

7. Isplanirajte put u zemlju gde se željeni jezik govori

Poput šlaga na tortu – samo zamislite put u Lisabon, Madrid ili Pariz! Pa, ima lil boljeg načina za učenje novog jezika od odlaska u grad/zemlju gde se taj jezik govori? Na licu mesta da osetite i iskusite novi jezik, a ujedno se upoznate sa prelepim novim kulturama, predelima, iskustvima? Makar i na kratko, odlazak u postojbinu izabranog jezika pomaže u njegovom učenju.

 

Izvor: organvlasti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: