Prijemni.rs
Maturang
  • 7 veština koje morate naučiti sa 20 godina


Svako razdoblje u životu donosi svoje prilike i svoje prepreke. Kako se sa njima nosimo, da li ih prihvatamo ili ne, zavisi od nas samih. Isto tako, svako razdoblje u životu donosi znanja koja moramo naučiti i usvojiti. Neke od veština potrebno je da usvojimo što pre i što ranije. Ističemo 7 veština koje bi trebalo da savladate što pre.

Kako da budete iskreni

Iskrenost je zaista vrlina a svojom iskrenošću prema porodici, prijateljima i kolegama samo ćete dokazati da ste ozbiljna mlada osoba koja je sigurna u sebe. Čak iako ste se često izvlačili uz male bele laži, pokušajte češće da budete iskreni. Najbolji način da počnete je da krenete od onih najjednostavnijih situacija. Na primer, ukoliko kasnite na sastanak budite iskreni i kažite da ste kasno krenuli. Dovoljno je da se izvinite. Ne morate biti preterano detaljni, bitno je da ste toj osobi dali do znanja da ste svesni svoje greške što je daleko bolje nego da se ponovo "izvlačite" na loš saobraćaj.

Kako da primate kritiku

Ovo je jedna od najtežih stvari koju ćete morati da savladate. Biće vam potrebno dosta vežbe i prilagođavanja, ali kada jednom savladate veštinu primanja konstruktivne kritike biće vam znatno lakše da uspete u životu i karijeri. Nemojte kritiku doživljavati kao najgoru stvar u životu koja je mogla da vam se dogodi. Pri tome, bitno je razgraničiti da li se radi o kritici koja vam može pomoći i koja će vas usmeriti ka unapređenju, ili o neutemeljenim kritikama na koje ne bi trebalo da obraćate pažnju.

Kako da održite obećanje

Budite osoba od reči i uvek održite svoje obećanje. Izbegavajte naviku da svima potvrđujete da ćete uraditi nešto sa "obećavam" , naročito ukoliko nemate naviku da to zaista i uradite. Vaše "obećanje" apsolutno neće imati nikakvu vrednost. Uverite prijatelje i kolege da ste osoba koja će održati dato obećanje.

Kako da budete otporni

Niste ni pomišljali da je ovo veština koju morate savladati, ali uverićete se da je preko potrebna. U najrazličitijim mogućim situacijama i kontekstima, vaša "otpornost" biće na testu. Život je pun izazova a dvadesete su pravo vreme da naučite kako da "očvrsnete" i da naučite kako da budete fizički, emotivno i mentalno jaki i otporni na sve ono što vas očekuje. Potrebno je da naučite kako da se suočite sa i kako da se oporavite od nevolja i problema.

Kako da kontrolišete ljutnju

Potrebno je da naučite kako da kontorlišete ljutnju u različitim situacijama i da frustraciju i neraspoloženje usmerite ka konstruktivnom rešavanju problema. Verovali ili ne, neka istraživanja svedoče da ljutnja može čak podsticati kreativnost.

Kada smo ljuti i iznervirani, naše reakcije mogu biti preuveličane i tada možemo povrediti drage osobe, moramo naučiti da kontrolišemo takva osećanja i reakcije.

Kako da se nosite sa odbijanjem

Sa dvadeset godina svi ćemo se susresti sa odbijanjem, u romantičnim ili prijateljskim vezama, odbiće nam prvu aplikaciju za praksu, odbiće nam žalbu za mesto u domu ili za kredit, odbiće nam prvu aplikaciju za posao... U nekim stvarima uspemo iz prve, ali češće to bude iz drugog, trećeg ili desetog puta. I to nije ništa sa čime se ne možemo i ne moramo suočiti i izboriti. Naučite na vreme da ćete u životu vrlo često naići na odbijanje i zatvorena vrata. Naučite da je to retko kad lično. I najvažnije shvatite da odbijanje nije kraj sveta.

Kako da prihvatite promenu

Promene su sastavni deo naših života. Neke su na bolje, neke nažalost na gore, ali svaka od njih nas oblikuje u ljude koji jesmo danas i one koji ćemo biti sutra. Svako od nas zamišlja kako će naši životi izgledati za 10, 20, 30 godina, ali niko od nas ne pomišlja na to koliko ćemo se mi zapravo promeniti za to vreme. Jer promene su neminovne. Ne govorimo o tome što ćete biti fizički stariji, što ćete možda živeti na nekom drugom mestu ili se baviti nekim sasvim drugim poslom, iako su i to promene sa kojima se moramo pomiriti, već o tome što ćete doživeti lične promene i bićete neko sasvim drugi. U svakom slučaju očekujte da budete iznenađeni krajnjim rezultatom.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: