Prijemni.rs
Maturang
  • Apsolventi daju savet brucošima: Kako da pobedite tremu pred prvi ispit


Dragi brucoši, dobro došli u svet odraslih, da ne kažem akademskih, građana. Kladim se da ste potpuno izgubljeni, da se raspitujete koje knjige vam trebaju za koji predmet i da još uvek idete na svako predavanje.I ja sam u vašim godinama. Da, ovo zvuči jako smešno s obzirom na to da je to bilo pre samo nekoliko godina, ali kada i vama prođe to vreme, delovaće vam kao da su bili vekovi u pitanju.

Studenti

E sad, za knjige ćete se snaći, na sva predavanja nećete još dugo ići, ali kako prebroditi onaj strašni događaj zvani prvi ispit? Pitali smo neke vaše starije kolege i bili su veoma raspoloženi da vam daju po neki savet.

Lidija sa Fakulteta političkih nauka se, na primer, fokusirala samo na jedan ispit u svom prvom ispitnom roku.

- Bio je januarski rok i dok su svi prijavljivali gomilu, ja sam prijavila samo jedan koji je bio jedan od težih u tom semestru – kaže ona.
Sličan savet ima i Petar sa istog fakulteta.

- Moj savet je da ne prijavljujete mnogo ispita, koliko god bili ubeđeni da možete sve da položite. Najbolje sam prolazio kada sam spremao tri ispita po roku i to tako što uzmem neki teži koji je u prvih deset dana, pa neki srednji koji je u trećoj nedelji i najlakši ostavljao za kraj.
On je za svoj prvi ispit igrao na sigurno, jer mu je bilo važno da ga ne padne.

- Uzeo sam ispit na kom sam imao dobre predispitne i koji sam dobro spremio. Treba da znate da na faksu ne važi pravilo kao u srednjoj da zapnete u prvoj godini, pa se posle vučete na staru slavu. Međutim, mnogo je lakše ako vam prvi izlazak na ispit prođe uspešno, jer je dobro dobiti potvrdu da ste sposobni za studiranje.

Međutim, svi se mi po malo razlikujemo pa tako ima nas velikih, ali i onih manjih tremaroša. Nina sa Fakulteta za medije i komunikacije kaže da joj je trema uvek bila veliki problem, posebno kada je krenula na fakultet.

- Kada sam dočekala svoj prvi ispit, nije mi bilo svejedno, lošije sam spavala, ustala jako rano, nisam mogla da jedem, uglavnom, vladao je strah. Ali, već nakon prvih par ispita sve je postalo drugačije, jer shvatiš da ništa nije strašno kao što izgleda, i da iako se desi da padneš , uvek možeš ponovo da izađeš i da ga položiš – kaže Nina.

Sa Poljoprivrednog fakulteta nam stiže još jedan savet. Stefanu je pomoglo da razmišlja o tome koliko se trudio i učio za svoj prvi ispit.

- Pomogao mi je osećaj da sam dao sve od sebe i da će za dva sata sve biti gotovo. A dok idem na ispitk, uvek odvrnem muziku na maksimum i kažem sebi da idem da pokidam – rekao nam je on.

Sve u svemu, poslušajte savete svih kolega i njihova iskustva, ali na kraju odaberite onu taktiku za koju mislite da vama najviše odgovara, pa makar to bila i ona dobra stara čašica rakije za živce. I srećno!

 

 

Izvor: www.24sata.rs

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: