Prijemni.rs
Maturang
 • Avio karte i kako organizovati put


1. RASPITAJ SE:

Prvi korak je svakako obraćanje agentu sa zahtevom da vam predoči sve mogućnosti za putovanje do željene destinacije:

 • Nikada nemojte zaboraviti da u razgovoru sa vašim agentom pomenete koliko imate godina jer postoje omladinske karte koje kod većine avio kompanija obuhvataju populaciju mladih ljudi do 25 godina. Ove omladinske karte omogućuju i povlašcene cene i uslove putovanja koji su mnogo manje restriktivni u odnosu na redovne karte.
 • Obavezno se raspitajte da li u sezoni kada vi putujete postoje neke specijalne cene, jer avio kompanije često, a naročito van sezone u periodu oktobar-novembar i januar-mart, daju specijalne popuste za putovanja ali pri tom ogranicavaju mogucnosti (npr. period ostanka do mesec dana, putovanje mora da zapocne i da se završi do nekog odredenog datuma, putovanje odredenim danima u nedelji itd.). Ako ispunjavate ove uslove možete doci do iznenađujuce jeftine avio karte.
 • Treba da znate da se sva sedišta u okviru ekonomske klase ne prodaju po istoj ceni. Ona su podeljena u potklase i ne razlikuju se po kvalitetu usluge već po ceni i uslovima putovanja: što kraći boravak i restriktivniji uslovi putovanja - to jeftinija karta. Na primer, karta sa maksimalnim ostankom do mesec dana sa tačno određenim datumima i odlaska i povratka jeftinija je od karte čija je maksimalna vaznost do tri meseca i dozvoljava otvoren datum povratka. Zato uvek tražite da Vam se predoče varijante i sa tzv. fiksnim datumima odlaska i povratka i one sa otvorenim datumom za povratak. Uporedite ih po ceni. Veoma često su otvorene karte mnogo skuplje od fiksnih, s tim što u najvećem broju slučajeva fiksne karte dozvoljavaju mogućnost promene datuma povratka ali se ta promena plaća. Razlika u ceni između fiksnih i otvorenih karata zna da bude veoma značajna pa se u tom slučaju više isplati kupiti kartu sa fiksnim datumima i platiti njihovu promenu nego u startu kupiti otvorenu kartu. Ipak, treba znati da promotivne - dakle, najjeftinije karte najčešće ne dozvoljavaju nikakve promene.
 • I na kraju, ne ustručavajte se da pitate za ime agenta sa kojim razgovarate, i ne ustručavajte se da ga sledeći put ponovo tražite. Ako se odlučite da predjete na sledeći korak i rezervišete kartu, Vaš agent ce već biti upoznat sa prethodnim razgovorima u preliminarnoj fazi raspitivanja i Vašim potrebama i željama pa ćete skratiti vreme i sebi i njemu.


2. REZERVACIJA

 • Kada ste prikupili sve željene informacije, detaljno ih proučili i odlučili se za jednu od njih, pozovite agenciju. Naravno, ne zaboravite na preporuku da tražite agenta sa kojim ste već razgovarali. REZERVACIJE SU BESPLATNE!!! Ako Vam neko nekada bude tražio novac za rezervaciju, savetujemo Vam da se obratite drugoj agenciji.
 • Jedna od informacija koje smo Vam prethodno predočili govori o tome da se sva mesta tj. sedišta u avionu ne prodaju po istoj cene. Da ponovimo još jednom, što kraći ostanak i restriktivniji uslovi putovanja - to jeftinija karta. Međutim, avio kompanije ograničavaju broj sedišta u određenim potklasama i to proporcionalno ceni karte: što jeftinija karta to manji broj sedišta u avionu predviđenih za ovu potklasu. Logika je jasna - avio kompanija želi da što više karata proda u onim skupljim potklasama tj. po što većim cenama. Naše visegodišnje iskustvo govori da naši klijenti uglavnom traže one najjeftinije karte, što je sasvim razumljivo s obzirom na našu ekonomsku svakodnevicu. S obzirom da je ograničen broj mesta u avionu koja se prodaju po određenim cenama, savetujemo Vam da što pre napravite rezervaciju, naročito zbog toga što je rezervacija besplatna i neobavezujuća za Vas. Na našem tržištu ne postoji nikakvo formalno pravilo koliko unapred se mora napraviti rezervacija - možete je napraviti pet meseci pre putovanja a možete je napraviti i jedan dan pre putovanja. Samo vreme pravljenja rezervacije neće uticati na cenu karte, ali se može dogoditi da ako ne napravite rezervaciju na vreme, ostanete bez onih najjeftinih karata, a možda čak i bez karte uopšte ako je avion pun. Ipak, treba znati da su avio-kompanije nedavno na našem tržištu uvele novo pravilo, koje nije zgodno po putnike, a to je da rezervacija važi najčešće 3 do 7 dana od momenta njenog pravljenja. Kada su u pitanju promotivne cene, rok važnosti napravljene rezervacije može biti i samo 24 casa. Nakon isteka toga perioda rezervacija više ne važi - mora se praviti nova, kao da prethodna nikada nije ni postojala. Avio-kompanije su vrlo stroge oko ovog novog pravila i sve turističke agencije ga moraju apsolutno poštovati. Takođe novo pravilo je da se najčešće jeftinije karte moraju kupovati najmanje 7 dana pre putovanja. To pravilo uglavnom važi i za omladinske karte.
 • Ako ne možete da se odlučite samo za jednu opciju tj. avio kompaniju, nije nemoguće napraviti i više rezervacija, na različitim avio kompanijama. Ono što Vam nikako ne preporučujemo je da kod više agencija pravite rezervacije za jednu istu kompaniju, čak iako su različiti datumi u pitanju, a naročito ako su isti datumi u pitanju. Zašto? Zato što će avio kompanija otkriti duple rezervacije i poništiće sve rezervacije na Vaše ime jer kršite pravila poslovanja, tj zauzimate više mesta u jednom istom avionu.
 • Vodite računa o sezonama! Cene karata se razlikuju i u zavisnosti od sezonalnosti. U avio saobraćaju čućete izraze visoka i niska sezona. Visoka sezona postoji u zimskom i u letnjem periodu, s tim što je zimi vezana za novogodišnje i božicne praznike i traje uglavnom od 15-tog do 31-og decembra, a letnja sezona je vezana za period školskih raspusta i godišnjih odmora i traje uglavnom od 15. juna do 31. avgusta (avio kompanije pomeraju ove rokove, neke na duže, neke na kraće). Naravno, u visokoj sezoni karte su skuplje nego u niskoj sezoni. Logika avio kompanija: zaradi novac onda kada je zbog praznika i godišnjih odmora najviše putovanja i najveća potražnja avio karata.
 • Cenu karte određuje datum kada putujete, tačnije datum kada započinjete putovanje a ne datum kada ste napravili rezervaciju! To znaci da ako putovanje započinjete u visokoj sezoni plaćate cenu karte za visoku sezonu bez obzira što se rezervisali ili čak kupili kartu van sezone. Ali, s obzirom da je u visokoj sezoni ogromna potražnja za avio kartama, rezervišite na vreme, a to znači - što pre!
 • Skrećemo Vam pažnju na nepopularnu praksu avio kompanija da vrlo često, naročito u visokoj sezoni, namerno zatvaraju svoje najjeftinije klase za prodaju, rukovodeći se onim već pomenutim interesom da što skuplje prodaju svoje karte. U velikom broju slučajeva te klase se otvaraju nekoliko dana pred putovanje, ako ostane slobodnih mesta, jer je sada interes kompanije da joj ne ostanu prazna mesta, pa će ih dati i po nižim cenama. Medjutim, dešava se da čak i po onim višim cenama rasprodaju ceo avion pa jeftinije klase i ne otvaraju. Zato preporučujemo da ne iskušavate sudbinu i ne čekate dobru volju kompanije da pusti jeftinija mesta u prodaju - rezervišite kartu na vreme! Ali, čak i kada se desi da niste obezbedili rezervaciju na vreme, ili Vam je putovanje iskrslo u zadnjem momentu, ne očajavajte, dobar agent ce Vam uvek "iskopati" neku povoljnu kartu.
 • Kada ste napravili rezervaciju, agent će Vam reći koji je poslednji rok za kupovinu avio karte. Morate ozbiljno shvatiti agenta kada Vas upozorava na rok za kupovinu avio-karte, čak i ako Vam ne izgleda logično. Agent radi u Vašem interesu i maksimalno je spreman da izađe u susret vašim potrebama - u tom smislu ce učiniti sve što je u njegovoj moći, ali pravila koja uvode avio-kompanije veoma su stroga i ne mogu se ni na koji način izbeći. Zato morate uvažavati poslovne preporuke osobe kojoj je posao da brine i o interesu putnika, ali i da poštuje zahteve avio-prevoznika. Čest razlog za nemogućnost da se avio-karta kupi dosta ranije tj. na vreme, je činjenica da se viza za zemlju u koju se putuje dobija relativno kratko pre putovanja. Avio-kompanije taj razlog uvažavaju i putnicima koji su ranije kupili kartu a posle bili odbijeni za vizu vraćaju sav novac nazad.
   
 • I na kraju, rezervacija Vam čuva mesto u avionu, ali vas ne štiti od promene cena avio karata. Ako posle pravljenja rezervacije, a pre kupovine karte dođe do promene cena, što je diskreciono pravo svake avio kompanije, dužni ste da platite kartu po novim cenama. Tek kada kupite kartu zašticeni ste od bilo kakve naknadne promene u ceni ili uslovima putovanja.


3. KUPOVINA AVIO KARTE

 • Karta se kupuje u rokovima koje propisuje avio-prevoznik, i o kojem Vas obaveštava Vaš agent.. Međutim, ako ikada budete u prilici da Vam zatreba karta za neki unutrašnji let u nekoj drugoj zemlji, nemojte da Vas iznenadi saznanje da su cene karata vrlo šarolike i da, osim uobičajenih kriterijuma kao što su dužina ostanka, fiksni ili otvoreni datumi povratka i sl., zavise u mnogome od toga koliko unapred se karta kupuje. Što se karta ranije kupi - jeftinija je. Npr. najjeftinije su one karte koje se kupuju minimum 21 dan pre putovanja, nešto skuplje su one koje se kupuju minimum 14 dana pre putovanja, još su skuplje one koje se kupuju minimum 7 dana pre putovanja, a najskuplje one koje se kupuju neposredno pre poletanja. Osim toga cene tih karata zavise i kojim danima u nedelji se putuje (vikendom su skuplje nego radnim danima), da li se leti u toku dana ili uveče (jeftinije su karte za noćne letove) itd.
 • Cene avio karata izražene su u Evrima, ali se karta plaća u dinarima po kursu koji određuje svaka avio kompanija. Ti kursevi se menjaju na nedeljnoj osnovi pa savetujemo da pre nego što krenete po kartu proverite telefonom koji je odnos valuta.. Takođe treba da znate da gotovo sve avio kompanije primaju i kreditne kartice, a to su najčešće Visa, American Express, Master Card i Dinners. Avio-karta se kreditnom karticom može platiti i iz inostranstva, pri čemu nema nikakvog uvećanja cene avio-karte pošto proviziju za kreditnu kompaniju plaća avio-prevoznik a ne vlasnik kreditne kartice. Takođe, naravno, avio-karta se može kupiti i uplatom preko računa, što je narocito pogodno ukoliko se turistička agencija u kojoj želite da kupite kartu ne nalazi u Vašem gradu. Time Vi zapravo možete čitav posao oko pravljenja rezervacije i kupovine karte da završite preko telefona, a potom, nakon uplate avio-karte agenciji, npr. preko računa, dobijate kartu na kućnu adresu kurirskom dostavom - o trošku agencije / barem kada je naša agencija u pitanju /.
 • Nekada će Vam se desiti da iz nekog razloga morate da vratite kartu koju ste već kupili. Svaka avio kompanija ima svoja pravila vezana za tu problematiku, ali se sve svodi na to da se karta vraća samo uz određene penale. Visina tih penala zavisi od avio-prevoznika i kreće se uglavnom od 50 do 150 Evra, a ima i takvih karta kod kojih nije dozvoljena nikakva refundacija. Naravno, kakvu politiku refundacije će kompanija sprovesti prema Vama zavisi od razloga za vraćanje karte, a najviše, naravno, od uslova vezanih za cenu po kojoj ste kartu kupili.
 • Na svakoj avio karti se osim imena putnika, destinacije i datuma pišu i određeni uslovi putovanja kao što su minimum i maksimum ostanka, dozvoljen prtljag, aerodromske takse, penali u slučaju promene datuma povratka ako je u pitanju karta sa fiksnim datumima. Uvek tražite od Vašeg agenta da Vam predoči te uslove i rastumači ih u karti, da ne biste kasnije doživeli neprijatna iznenađenja i da biste znali koja su Vaša prava. Kada unapred znate koja su Vaša prava po pitanju uslova putovanja, i ako Vam se desi da Vam naknadno ta prava neko osporava, prvo pozovite agenta koji Vam je izdao kartu i izložite mu svoj problem. Ako su Vaši zahtevi primereni uslovima putovanja na Vašoj karti, agent će bez problema brzo, efikasno i bezbolno u komunikaciji sa avio-prevoznikom rešiti nesporazum, i Vi ćete ostvariti vaša prava. Izuzetno je važno da znate kakvu kartu kupujete, posebno u vezi eventualnog vraćanja neiskorišćene karte ili menjanja datuma nakon kupovine karte. Te informacije obavezno morate dobiti od Vašeg agenta prilikom kupovine karte.
 • Pri kupovini karte tražite od Vašeg agenta da Vam objasni uslove tzv. "check-in"- a, tj.kakva je procedura na aerodromima što se tice prtljaga i avio karte - gde treba da predate i podignete vaš prtljag, i na koji način se dobijaju tzv. "boarding" karte tj. karte za ukrcavanje na avion. Takve informacije ce Vam olakšati snalaženje na aerodromima u nepoznatom svetu.


4. MOGUĆE NEZGODE TOKOM PUTOVANJA

 • Može Vam se desiti da imate let sa presedanjem, i da na takvom letu zbog kašnjenja prvog aviona izgubite dalju vezu. Ne očajavajte, avio kompanija je dužna da preuzme brigu o Vama i smesti Vas na prvi sledeći let čak i kada taj let nije njen već neke druge avio kompanije koja leti za Vašu destinaciju, a ako nema više letova toga dana ili nema mesta ni na nekoj drugoj avio kompaniji, dužna je da vam obezbedi i plati smeštaj tj. hotel. Ako se desi da Vam od osoblja to niko ne ponudi, tražite da pričate sa njihovim pretpostavljenim i zapretite im tužbom. Bićete iznenadjeni iznenadnom količinom ljubaznosti i izvinjenja od strane istih onih ljudi koji su Vam pre samo par trenutaka uskraćivali Vaše pravo.
 • Ako Vam se desi iznenađenje zvano "koferi nisu stigli", odmah se obratite službi za izgubljen prtljag. Tu će vam napraviti zapisnik koji ima određeni broj i svaka dalja komunikacija sa kompanijom ili aerodromskom službom nije moguđa bez tog broja zapisnika - on je praktično lična karta Vašeg prtljaga. Krivac za ovu neprijatnost nije avio-prevoznik već aerodromske službe. Ove službe su dužne da vam u roku od 7 dana donesu prtljag na kućnu adresu. Ako se pak desi da se Vaš prtljag nikada ne pronađe, pravi se zapisnik o vrednosti stvari i robe koja se nalazila u njemu i ta vrednost Vam se isplaćuje u novcu. Naravno, postoje limiti do koje vrednosti kompanije isplaćuju odštetu.


5. I NA KRAJU - ALI NE NAJMANJE VAŽNO

 • Ne zaboravite da se raspitate o raznim vrstama servisa i usluga koje prevoznici pružaju. Možete izabrati mesto u avionu ili hranu koju želite. Možete tražiti pomoć na aerodromu ako niste sigurni da možete da se snađete. Možete se učlaniti u program skupljanja milja kod jedne avio kompanije, koji Vam omogućava da posle određenog broja sakupljenih milja tj ostvarenih letova dobijete besplatnu kartu itd. Mogućnosti su zaista velike i svakim danom sve brojnije i raznovrsnije i takođe spadaju u domen Vaših prava, pa zašto ih ne iskoristiti.
 • Pokušali smo da Vam približimo i pojednostavimo proces nabavljanja avio karte, da Vas upoznamo sa Vašim pravima i obavezama i bar donekle pružimo sliku o mogućnostima koje Vam pruža jedno putovanje. Želimo Vam da, ako već niste, postanete član velike porodice svetskih putnika, i nadamo se da će Vam ova uputstva pomoći da se lakše prepoznate u tom svetu. Svet je pred Vama - spakujte kofere i pođite na put !!!


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: