Prijemni.rs
Maturang
  • Biti pametan i talentovan nije dovoljno za uspeh. Šta je još potrebno?


Brzo pomislite na najuspešniju osobu koju poznajete. Sada razmislite o nekoliko reči koje je najbolje opisuju. Šta vam pada na pamet? Pametna? Organizovana? Samouverena? Disciplinovana? Inspirativna?

Ako ste kao većina ljudi, najverovatnije ćete se fokusirati na kvalitete kao što su poslednja tri – drugim rečima, kvaliteti koji imaju više veze sa stavom neke osobe nego sa njenim znanjem ili sposobnostima. Drugi uključuju osobine kao što su: vredan, neustašiv, skroman, uticajan i saosećajan.

Dale Carnegie, dobro poznaje ovu temu jer već dugi niz godina drži trening programe „Sposobnosti za uspeh", i autorka je bestselera „How to Win Friends and Influence People". Čak je i slavni Warren Buffett rekao da je pohađao njene kurseve kada je bio mlad, i to je promenilo njegov život, tako što mu je pomogla da prevaziđe strah od javnog govora.
Kako piše autorka sajta Business Insider, i ona je pohađala jedan od ovih kurseva. Šta je naučila?

Jedan od najvećih saveta jeste da je naš stav koji pokazujemo u susretu sa svakodnevnim izazovima podjednako važan ako ne i važniji od – našeg znanja i sposobnosti. Dok su ova dva činioca važna, ona mogu biti potcenjena i sakrivena bez pozitivnog stava koji bi im dao podsticaj.
Nije sve u znanju, ima nešto i u pozitivnom stavu, da pokušamo, da se odvažimo, i da ne očekujemo uvek ono najgore.

Kompanije često zapošljavaju onog ko ima poželjno znanje i kvalitete. Ali, „dajte nekom dobar stav i on će dostići to znanje i kvalitet," kažu sagovornici Business Insidera.

Pozitivan stav bez znanja je ništa, ali ključ za uspeh je: stav + prave sposobnosti + znanje.

Pozitivan stav nije isto što i idealizam i neutemeljen optimizam. To znači imati samouverenosti da na koju god prepreku naiđete, možete sa tim da se nosite.

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: