Prijemni.rs
Maturang
  • Čitaonice


Sada, kada ste upisali fakultet, vreme je da se posvetite i savlađivanju gradiva. Za to vam je potreban adekvatan prostor gde ćete se osećati prijatno i gde ćete bez ometanja spremati vaše kolokvijume i ispite.

Čitaonica

Foto: Pixabay.com

Da biste to uspeli, potrebno je naći mesto za učenje koje vam najviše odgovara. Istina, mnogi studenti vole da uče samostalno, tojest, da izgovaraju gradivo glasno. Drugi tip studenata, pak voli da nađe čitaonicu koja mu najviše odgovara.

Novi Sad nudi mnoge čitaonice u kojima se možete posvetiti vašem gradivu. U sklopu svakog fakulteta na univerzitetu u Novom Sadu postoje fakultetske čitaonice, koje pored mesta za učenje, nude i literaturu koja vam je potrebna. Na jednom mestu možete da nađete sve što je potrebno za određeni ispita, a takođe možete lako da se konsultujete sa kolegama, kako onima koji su upisali fakultet u istoj godini kao i vi, tako i sa onim starijima i iskusnijima.

Mnoge čitaonice na određenim fakultetima nude i pristup studentima koji nisu deo tog fakulteta, ali njihova čitaonica ima veći kapacitet, te ako ima slobodnog mesta, možete i vi okušati taj prostor.

Što se tiče čitaonica koje se nalaze u gradu, najposećenije su čitaonice Gradske biblioteke i Matice srpske. Za usluge korišćenja ove čitaonice potrebno je platiti članarine, koje su za studente veoma pristupačne, kako zbog popusta, tako i zbog mogućnosti plaćanja manjeg perioda od godinu dana. 

Cena članarine u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu iznosi 500 dinara, ali uz studentsku (abonentsku) karticu dobijate popust od 50%. U cenu ove članarine ulazi korišćenje knjiga iz Gradske biblioteke i svih njenih ogranaka. Takođe, postoji mogućnost uplate članarine za korišćenje samo čitaonice u Gradskoj biblioteci (Dunavska 1) i ona iznosi:

  • Mesečna članarina - 100 dinara
  • Tromesečna članarina - 200 dinara
  • Šestomesečna članarina - 250 dinara.

U sklopu Matice srpske (ulica Matice srpske 1), nalazi se i Biblioteka Matice srpske. U sklopu biblioteke nalazi se opšta čitaonica, čitaonica za periodiku i istraživački rad, čitaonica za naučni rad, čitaonica rariteta za naučni rad, čitaonica referalnog centra, čitaonica posebnih zbirki i čitaonica stručne literature. Kao što možete da vidite, u ovim čitaonicama imate mnogo mesta i u njima možete da pronađete sve knjige koje su vam potrebne. Knjige koje rezervišete u čitaonicama Matice srpske, možete koristiti jedino u Matici srpskoj. 

Članarina za ove čitaonice iznosi:

  • za studente i maturante – 1500 dinara
  • članstvo od 3 dana – 300 dinara
  • članstvo od mesec dana – 500 dinara
  • članstvo od 6 meseci – 1000 dinara.

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: