Prijemni.rs
Maturang
  • Deset saveta za produktivnije učenje


Da li imate problem sa koncentracijom pri učenju? Ili su vam samo potrebne nove ideje o tome kako da poboljšate svoju rutinu učenja? Srećom, pripremili smo 10 saveta o tome kako da značajno poboljšate svoju produktivnost.

Slušajte klasičnu muziku

Ako ste onaj tip osobe koga druge stvari ili ljudi lako ometaju dok uči, onda slušanje muzike dok učite nije dobra ideja. Ali ovo se odnosi samo na pesme koje imaju tekst u sebi. Slušanje različitih melodija zapravo može pomoći da se bolje skoncentrišete na zadatak. Naučnici su dokazali da klasična muzika može poboljšati process učenja i pomoći da bolje memorišete informacije ili brže rešavate probleme.

Zapisujte teze

Zapisivanje osnovnih teza lekcije dok ste na času ili predavanju može značajno pomoći da se bolje pripremite za ispit ili test. To će vam takođe pomoći da zapamtite najznačajnije ideje svake lekcije o kojoj je reč.

Udobno se smestite

Sedenje u udobnoj poziciji i odgovarajućoj stolici je veoma važno za učenje. Sedenje u nezgodnoj pozi može smanjiti vašu energiju jer tako nećete pravilno disati, i kao posledica biće neproduktivno učenje i slabo pamćenje.

Ponavljajte gradivo

Ponavljanje je majka učenja. Kada pokušavate da memorišete nešto, zašto ne probate da ga zapišete nekoliko puta na papir i vidite da li će vam to pomoći? Prepisivanje beležaka koje ste napravili u toku časa može biti dobar način da započnete sa učenjem, jer su to obično najznačajniji koncepti na koje treba da obratite pažnju.

Napravite atmosferu za učenje

Sledeća dobra ideja bi bila da napravite dobru atmosferu za koncentraciju. Isključite sve društvene mreže i podesite telefon na nečujni režim i na taj način stvorićete atmosferu u kojoj vas niko neće ometati.

Čitajte sporije i sa razumevanjem

Pokušajte da zaista razumete o čemu se radi u lekcijama koje učite. Možda ćete morati više puta da iščitate tekst kako biste ga istinski razumeli. Takođe, sporo čitanje će povećati šansu da zaista zapamtite informacije iz teksta, mnogo više nego kada ga brzo pročitate ili površno pređete kroz tekst.

Izdvojite najvažnije

Kada učite novu temu, ono što vam zaista može pomoći da memorišete informacije je da prvo razlučite koje od njih su zaista važne. Koncentrišite se na to da najvažnije ideje prvo zapamtite, i nakon toga proširujte svoje znanje dodatnim informacijama iz teksta. Ovo će vam pomoći da misli zadržite na najvažnijim idejama teksta i može vam mnogo olaškati process učenja za test.

Napravite plan učenja

Detaljno planiranje vašeg vremena može mnogo poboljšati proces učenja, kao i vašu dnevu rutinu. Unapred isplanirano i organizovano vreme za učenje će u vama stvoriti osećaj da vam je učenje navika, i na taj način će vam svakodnevno učenje mnogo lakše padati, kada se naviknete na takvu dnevnu rutinu.

Počnite od najtežeg gradiva

Ova ideja vam se sigurno neće dopasti, ali započinjanje učenja najtežim predmetom ili zadatkom je dobar način da poboljšate svoje rezultate. Razlog za ovo je logičan- potrebno vam je najviše koncentracije i energije da biste razumeli najteže lekcije. Ostavljanje najtežeg zadatka za kraj može biti loša ideja, jer ćete tada imati manje energije i volje za učenjem.

Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost je dobra vežba za telo, ali i za um takođe. Ona će vam pojačati volju za učenjem, ali i poboljšati koncentraciju i kreativnost.

Preuzeto sa sajta www.fakulteti.edukacija.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: