Prijemni.rs
Maturang
  • Engleski jezik - Cambridge ESOL


General English: KET, PET, FCE, CAE, CPE
Skills-base Assesment: CELS, Skills for Life
Business English: BEC, BULATS
Academic English: IELTS


Cambridge ESOL testovi su namenjeni onima kojima engleski nije maternji jezik. Polaganjem ovih testova dobijate validnu potvrdu poznavanja engleskog jezika (o priznatosti diploma pogledati na zvaničnom sajtu). Pripremu za polaganje testova vrše mnoge škole jezika u Srbiji a polaganje se periodično vrši u nekom od gradova Srbije. Testovi se polažu pred komisijom iz Cambridge University a pregledaju ih takođe osobe akreditovane od strane CAmbridge-a. Ako položite, dobijate diplomu sa odgovarajućom ocenom. Na zvaničnom sajtu Cambridge ESOL možete pronaći i spisak centara koji organizuju odgovarajuće testove.

GENERAL ENGLISH

KET (Key English Test)

KET je test osnovnog poznavanja jezika. Njime se prepoznaje sposobnost da se nosite sa svakodnevnom komunikacijom na engleskom (govornom i pisanom) na početnom-osnovnom nivou. Na ovom testu se koristi jezik iz svakodnevnih životnih situacija a test ima tri dela:
- Pisanje i čitanje
- Slušanje
- Razgovor.

PET (Preliminary English Test)

Test srednjeg nivoa, ispituje sposobnost da se nosite sa svakodnevnom pisanom i govornom komunikacijom. PET pokazuje Vaše praktične sposobnosti i ukazuje da li vladate engleskim dovoljno da se možete snaći u administrativnim poslovima, sekretarskim, upravljačkim i poslovima u nekim oblastima, na primer, kao što je turizam, gde se zahteva kontakt sa ljudima kojima je engleski maternji jezik. Test ima tri dela:
- Pisanje i čitanje
- Slušanje
- Razgovor.

FCE (First Certificate in English)

Viši nivo testiranja, pokazuje da se sa samopouzdanjem nosite sa širokim dijapazonom pisane i govorne komunikacije na engleskom. FCE je idealan ako želite da radite ili studirate u inostranstvu ili razvijete karijeru koja zahteva dobre jezičke sposobnosti. Test ima pet delova:
- Pisanje
- Čitanje
- Korišćenje engleskog
- Slušanje
- Razgovor.

CAE (Certificate in Advanced English)

Test naprednog nivoa - za one koji pouzdano komuniciraju na engleskom, za potrebe karijere ili studija. Ako uspešno položite ovaj test, pretpostavlja se da možete uspešno učestvovati u sastancima i diskusijama, jasno izražavati svoje mišljenje, razumeti i sastavljati tekstove različitog tipa. Takođe se smatra da ste više nego sposobni da pratite univerzitetske kurseve na engleskom jeziku. Test ima pet delova:
- Pisanje
- Čitanje
- Engleski u praksi
- Slušanje
- Razgovor.

CPE (Certificate of Proficiency in English)

Veoma napredni test - za one koji su dostigli visoki nivo jezičkih sposobnosti i u mogućnosti su da se efikasno snađu u gotovo svakom kontekstu koji zahteva korišćenje engleskog jezika. Test ima pet delova:
- Pisanje
- Čitanje
- Engleski u praksi
- Slušanje
- Razgovor.

SKILLS-BASED ASSESMENT

CELS (Certificates in English Language Skills)

Ovaj test je idealan ukoliko smatrate da nije potrebno da dostignete isti nivo u sve četiri veštine - slušanje, čitanje, pisanje, govor. Možete izabrati testove koje želite, na nivou na kojem želite.

Certificates in ESOL Skills for Life

Ovaj test je namenjen osobama minimum 16 godina starim ili starijim, kojim engleski nije maternji jezik ali koji žive ili pokušavaju da se nasele u Engleskoj (na primer: izbeglice, migranti, supružnici ljudi koji su naseljeni u Engleskoj i drugi).

BUSINESS ENGLISH

BEC (Business English Certificates)

Test Vaše sposobnosti da koristite engleski u poslovnom kontekstu. Postoje tri nivoa testa: Preliminary (Pisanje i čitanje, Slušanje, Razgovor), Vantage i Higher (oba imaju četiri dela: Pisanje, Čitanje, Slušanje, Razgovor).

BULATS (Business Language Testing Service)
www.bulats.org

Višejezički servis za kompanije kojima je potrebno brzo i tačno ocenjivanje jezičkih sposobnosti iz engleskog, francuskog, nemačkog i španskog jezika.

ACADEMIC ENGLISH

IELTS (International English Language Testing System)
www.ielts.org

Idealan test ako želite studirati ili raditi u sredini gde je engleski osnovni jezik komunikacije. IELTS pokriva četiri jezičke veštine: slušanje, čitanje, pisanje i govor. Postoje dva formata - Akademski i opšti. Akademski je pogodan za one koji planiraju studirati, a opšti je pogodan za ljude koji planiraju da steknu neakademsko obrazovanje ili trening kao i radno iskustvo.

Svi nivoi znanja su međusobno usklađeni zajedničkom kategorizacijom CEFR (Common European Framework of Reference)

 

Pogledajte i ostale kurseve engleskog jezika na sajtu Kursevi.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: