Prijemni.rs
Maturang
  • ILEC - International Legal English Certificate


Ovaj ispit je namenjen svima kojima engleski nije maternji jezik a koji žele da unaprede svoje znanje engleskog iz oblasti prava. Namenjen je studentima koji se školuju ili nastavljaju školovanje u inostranstvu i pravnicima koji žele zaposlenje u ovoj profesiji.

ILEC je Kembridž ESOL ispit koji je sastavio i verifikovao Univerzitet u Kembridžu u saradnji sa organizacijom TransLegal koja je okuplja pravnike i lingviste. Ovaj ispit priznaju vodeća udruženja pravnika uključujući i Udruženje evropskih pravnika, Međunarodno udruženje mladih pravnika i mnogi drugi.

Nivoi testova koji se plažu za ovaj sertifikat su povezani sa Zajedničkim evropskim okvirom modernih jezika (CEFR) kao i nivoima Udruženja ispitivača u Evropi (ALTE - The Association of Language Testers in Europe, koje priprema i održava ispite iz evropskih stranih jezika.). Po CEFR-u ILEC odgovara nivou B2-C1, što predstavlja nivo znanja za FCE (First Certificate in English - početni nivo kurseva engleskog jezika) - CAE (Certificate in Advanced English - sertifikat naprednog nivoa ).

Celokupan ispit traje oko 3 sata i sastoji se iz četiri dela:

• test vezan za čitanje koji traje oko 75 minut
• test pisanja u trajanju od takođe 75 minuta
• test vezan za slušanje tj. razumevanje u trajanju od 40 minuta
• test vezan za razgovor koji traje oko 16 minuta.

Kandidati koji polože ispit, osim što jezik mogu da koriste u svakodnevnom govoru, mogu da učestvuju u konverzaciji pravne prirode, jasno iskazuju svoja mišljenja i uspešno razumeju razne tekstove (pravna pisma, memorandume i razne predloge). A studentima on omogućava praćenje stručne nastave.

Testovi su ocenjivani od strane eminentnih stručnjaka Kembridž ESOL-a i svi testovi se šalju u Ujedinjeno Kraljevstvo gde se ocenjuju. Rezultati testa su obično na raspolaganju u roku od šest nedelja od datuma ispita.

Primeri sa ispita, audio materijali i ILEC testova su dostupni na Kembridžovom sajtu.

Pogledajte i ostale kurseve engleskog jezika na sajtu Kursevi.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: