Prijemni.rs
Maturang
  • Iskoristite ovih 11 načina da održite inspiraciju i kreativnost


Raditi u kreativnoj industriji kao što je grafički dizajn jeste uzbudljivo, ali ponekad može biti teško da zadržite isti entuzijazam ili da budete stalno inspirisani. Portal Creative Bloq razgovarao je sa vodećim dizajnerima o tome kako pobeđuju kreativne blokade.

Kreativna blokada

Foto: Pexels

Pročtitajte njihove brze savete kako biste mogli da održavate svoju kreativnost i inspiraciju, koje su nužne za napredak u ovoj karijeri.

 

Zavirite u svoju podsvest

„Čudne stvari se dešavaju u polupospanom stanju, kada vas vaše nesvesno preuzme", kaže Kasop Franken iz kompanije „Shotopop“. „Probudite se i zapišite šta se dešava pre nego što zaboravite te ideje. Neke od njih će biti besmislene, ali neke mogu zaista da vas inspirišu."

 

Stavite stvari na papir

Napišite svoje glavne ideje u ​​kolone i popišite apsolutno sve što vam pada na pamet. Liste možete kombinovati kako biste dobili najrazličitije, neobične i originalne kombinacije.

 

Uvek nosite blokčić za crtanje

Zabeležite sve ideje koje vam se jave. Ne tražite inspiraciju samo kad vam je zaista potrebna da uradite nešto.

„Vizuelno moćna reč ili fraza može da iskoči i iz jednog dela teksta ili pesme", kaže londonski dizajner i ilustrator Kreg Vard. „Obavezno skicirajte ideje kada se one pojave."

 

Ne plašite se da se sklonite

Potpuno otvoreni brifovi (pismeni zadaci za dizajnere) mogu da budu najgori i najveći „krivci“ za izazivanje kreativne blokade. Pokušajte da se odvojite od projekta. Napravite pauzu i vratite se na problem i projekat sa „čistom glavom“.

 

Završite ono što ste započeli

„Nema loše ideje: kreativnost i jeste u tome da neku ideju realizujemo do kraja i pretvarajući snove u stvarnost", tvrdi Met Miler poznatiji kao Mils, kreativni direktor kompanije „Ustwo“.

 

Zabavite se u svom studiju

„Sterilnost vodi u prazninu i svet ničega", dodaje Mills. Uvek pokušavajte da bojama ubacite životnost u svoj studio ili prostor u kom radite i ne tretirajte ga kao kliniku ili zatvor.

 

Ne pokušavajte da se vratite u prošlost

Ilustrator Alek Trokut veruje da uz pokretanje svakog novog projekta postoji i potreba da se krene sa „novim listom“. „Inspiracija je nematerijalna: ne možete da je izazovete namerno", smatra ilustrator Trokut. „Ako stalno pokušavate da reprodukujete nešto što vam se dogodilo kada ste radili neki dobar projekat u prošlosti, nikada nećete dobiti isti rezultat."

 

Potražite inspiraciju i na mestima koja nisu očigledna

Idite negde i uradite nešto u potpunosti drugačije od onoga što inače radite. Bićete zapanjeni kada shvatite gde sve mogu da se sakrivaju nove ideje. Često su tamo gde najmanje očekujete da će biti.

 

Očekujte neočekivano

„Najbolje ideje uopšte ne moraju da se traže, samo morate da se trenirate tako da se ne sklanjate s puta kad one izlete ispred vas", naglašava Jon Fors, suosnivač kompanije „Non-Format“.

 

Istražite druge kreativne discipline

Inspiracija može da dođe s bilo kog mesta. Pogledajte šta rade drugi ilustratori i dizajneri: fotografije, tipografije, modu, film, pakovanja i logoe, na primer. Ne treba da pokušavate da ih imitirate već da shvatite šta je u njihovom radu dobro i zašto.

 

Proširite svoj um

Kreativnost je kao biranje gljiva: lutate kroz magičnu šumu inspiracije i vidite veliku, lepu pečurku", ističe slovenački duo iz kompanije „Kladnik & Neon“ koji je poznat po svom  nadrealističkom stilu. „Uberite je, napravite ukusni obrok, a ako se to dopadne vašim prijateljima i klijentima, idite u šumu i uzmite još više."

 

Izvor: www.telegraf.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: