Prijemni.rs
Maturang
  • Javljajte se porodici tokom studija


Kada prvi put osetite draži studentskog života, vrlo lako vam se može dogoditi da zapostavite svoju porodicu i stare prijatelje iz rodnog mesta. Ne zato što ste nemarni, već jednostavno budete toliko zaokupljeni novinama koje se dešavaju u vašem životu, da nikako ne stižete da misilte na njih.

Koliko god to bilo razumljivo, ipak nije baš sasvim opravdano. U životu moramo pronaći balans prilikom organizovanja svojih aktivnosti, tako da naš život od ranije ne trpi. Potpuno je jasno da nov način života uzima svoj danak što se vremena  i usredsređenosti tiče. Ipak, vi ste ti koji gospodarite svojim životom. Vi organizujete svoje vreme i samo ste vi odgovorni prema sebi i sebi dragim ljudima. Nemojte rizikovati da zbog svoje zaokupljenosti novim životom  zaboravite na važne osobe u svom životu i zapostavite ih.

Ovo se prevashodno odnosi na vaše roditelje. Svako bi se složio da je osećaj nezavisnosti fantastičan. Fenomenalno je da možete da izađete kada hoćete, da se vratite kada hoćete i da radite šta god hoćete, a da vas niko ne kontroliše. Ipak, nije ni rešenje da se toliko opustite i da uopšte ne kontaktirate roditelje, osim onda kada vam ponestane džeparca.

Budite mudri. Organizujte se tako da radite sve onako kako želite, ali i da zadovoljite želju svojih roditelja da o „svemu”  budu obavešteni i da budu sigurni da ste dobro. To ne znači da roditeljima treba govoriti sve pojedinosti i sve dnevne aktivnosti. To čak i nije preporučljivo jer roditelji, uglavnom mame, često vide opasnost i tamo gde je nema i zabrinu se upravo oko onih detalja za koje vi mislite da su baš zanimljivi.

Telefonirajte im redovno, inforimišite se o tome kako su, kakvih novosti ima u kraju, kakvi su im planovi. To će ih radovati, a vama neće oduzeti ni mnogo vremena ni mnogo energije. Ukoliko niste u prilici da telefonirate, javite se mejlom ili SMS-om. Bilo kakva vest od vas je bolja nego da se uopšte ne javite. Da biste se lakše organizovali recite roditeljima kojim danima imate najviše vremena i kada možete da se čujete i porazgovarate bez žurbe i presije.

Zahvaljujući modernim tehnologijama, danas možete da vidite sebi drage ljude, čak i ako mesecima ne možete da odete kući. Zato, uložite u veb kamericu, ako je već nemate i iskoristite je u pametne svrhe. Vidite se povremeno sa svojim roditeljima i učinite da lakše prebrode razdvojenost od vas.

I ne zaboravite, ništa nećete izgubiti, ako u svom novom, brzom i uzbudljivom, obavezama „zatrpanom” životu nađete vremena za svoju porodicu. Njima će mnogo značiti, ai vi ćete biti mirniji, jer znate da niko ne pati zbog toga što se danima ne javljate.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: