Prijemni.rs
Maturang
  • Kako biti uspešan u prvoj godini?


Pored tako mnogo opcija na raspologanju za studente, umeti napraviti mudre odluke i ponašati se odgovorno je od ključne važnosti za uspeh na fakultetu. Ovih 8 saveta mogu vam pomoći da bez mnogo problema i sa uspehom prebrodite prvu godinu studija.

1. Idite na predavanja – Ovo nije bez razloga savet broj 1. Fakultet predstavlja veliko iskustvo, ali nećete dugo opstati na njemu ako budete padali ispite, a velika je verovatnoća da ćete tim putem krenuti ako budete izostajali sa predavanja. Zapamtite: vaš cilj je da diplomirate. Kako mislite da taj cilj ispunite ako niste redovni na predavanjima i vežbama?

2. Prisustvujte svim studentskim dešavanjima – Veoma je važno od samog starta biti u studentskom okruženju i u toku sa svim dešavanjima na fakultetu i oko njega. Nisu sva studentska dešavanja interesantna, ali vam oni mogu pomoći da što pre upoznate ljude sa fakulteta i iz studentskog doma u kom živite, i na taj način ćete se mnogo brže pripremiti za akademski uspeh.

3. Ne vraćajte se kući svakog vikenda – Ovo može biti posebno primamljivo ako imate dečka ili devojku u gradu iz kog dolazite, ili ako živite u mestu koji je blizu gradu u kom studirate. Ali odlazak svakog vikenda u rodni grad sprečava vas da se povežete sa drugim studentima i da upoznate nove ljude s obzirom da se upravo preko vikenda organizuju studentska okupljanja. Naviknite se što pre da vaš studentski dom ili iznajmljeni stan postanu vaš novi dom.

4. Preuzmite rizike – Uradite stvari koje su van vaše zone udobnosti. Upišite se na kurseve koji niste ranije imali prilike da pohađate. Probajte hranu koju do sad niste probali. Upoznajte se sa ljudima koji dolaze iz inostranstva. Izađite iz bezbedne zone, preuzmite rizik i nećete se pokajati. Uostalom, otišli ste na fakultet i kako biste iskusili i neke nove stvari, zar ne?

5. Upišite kurs jezika – Nastaviti sa učenjem jezika koji ste učili u osnovnoj i srednjoj školi je od velike važnosti tokom studija. Pre svega zbog toga što ćete tokom studija sigurno pronaći vremena za 3 sata nedeljno za izučavanje nekog stranog jezika, a i zbog toga što su to prave godine za usavršavanje znanja. Budite sigurni da će vam strani jezici u budućnosti biti potrebni pri zapošljavanju, upoznavanju sa novim osobama koje nisu iz naše zemlje, kao i pri putovanju u inostranstvo.

6. Naučite da kažete „ne“ – Ovo je možda i najzahtevnija veština koju morate da steknete tokom prve godine studija. Pristajati na bukvalno sve što zvuči interesantno, zabavno i uzbudljivo može ugroziti vašu akademsku karijeru, poremetiti studentski raspored koji ste organizovali, ali i istrošiti vašu energiju koju biste trebali sačuvati za učenje i funkcionisanje tokom napornih nedelja predavanja na fakultetu.

7. Potražite pomoć pre nego što postane kasno – Studiranje može biti veoma naporno, i vrlo lako možete zateći sebe kako bezuspešno pokušavate da se izborite sa milion sitnih problema ili sa nečim što za vas izgleda nerešivo. Na fakultetu niko ne želi da vas vidi u tom stanju, i zato ako imate bilo kakvih problema obratite se profesoru za pomoć i rešavajte stvar po stvar.

8. Očistite godinu i budite na budžetu – U slučaju da niste uspeli da budete primljeni na budžet pri upisu na fakultet, potrudite se da tokom te godine studiranja očistite sve ispite koje imate te školske godine kako biste obezbedili sredstva koji se dobijaju iz državnog budžeta. Time ćete u velikoj meri pomoći i sebi i svojim roditeljima kojima sigurno nije lako da u vreme finansijske krize imaju visoke izdatke za vašu školarinu. U slučaju da ste budžetski student, isto pravilo važi. Dobijanje uslova za upis u narednu godinu obezbediće finansiranje vaših studija, a i zadržaćete pravo ostanka u studentskom domu koje je izuzetno povoljno.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: