Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da čitate brže


U proseku osoba pročita 250 reči u minuti, ali ukoliko naučimo veštinu brzog čitanja, taj broj je moguće udvostručiti. Pitate se zašto biste učili da čitate brže?

Pre svega, bićete u mogućnosti da brže prelazite više materijala koji je potrebno naučiti za kraće vreme, a samim time ćete i brže učiti. Budući da kao studenti provodite veliki deo vremena čitajući, zašto ne biste savladali „moć“ brzog čitanja i time obezbedili sebi više slobodnog vremena za ostale dnevne aktivnosti i obaveze.

Zato sledi odgovor na pitanje – Kako da naučim da čitam brže?

I te kako je moguće da čitate brže i da pri tom razumete ono što ste pročitali, ali naravno, ukoliko svesno uložite napor da to i uspe. Probajte da ovaj članak pročitate do kraja što brže možete. Kada završite, preispitajte se koliko ste razumeli od onoga što ste pročitali i jeste li razumeli smisao. Bićete iznenađeni koliko vam je toga ostalo u sećanju, a da pri tom u čitanju i niste obratili pažnju na svaku reč.

U nastavku vam nudimo još nekoliko saveta kako da unapredite iščitavanje obaveznog materijala za pripremu ispita.

1. Izaberite pravo okruženje

Okruženje u kojem učite, ali i čitate, je veoma bitno. Mesto koje ste odabrali za čitanje znatno će uticati na vašu brzinu čitanja. Naravno treba uzimatu u obzir da li čitate neki roman iz razonode, ili čitate skriptu i fakultetski udžbenik i pripremate ispite. Idealno bi bilo da izaberete mirno mesto gde vam ništa neće odvraćati pažnju od čitanja – to znači bez muzike, bez mobilnog telefona… potrebno je da se apsolutno koncentrišete na tekst ispred sebe.

2. Zauzmite položaj

Ustanite sa udobnog kauča i sedite za sto. Sedite na polovinu stolice, ispravite leđa i spustite stopala na pod. Čak se preporučuje da se ponekad čita i stojeći. Nikako nemojte oslanjati glavu na ruku, jer je potrebno da ostanete budni i skoncentrisani.

3. Postavite sebi vremenski limit  

Dok čitate, koristite  sat ili štopericu i merite vreme koje vam je potrebno da iščitate tekst koji ste sebi „zacrtali”. Pri tom, nemojte juriti sekunde, jer će vam to odvratiti pažnju od cilja, zato budite realni. Poenta je da vam merenje vremena bude podstrekač, a ne ometač. Potrudite se da čitate što brže, ali da ipak nakon čitanja imate uvid u to šta ste pročitali.

4. Opustite se

Jedino ako ste opušteni ima smisla da čitate sa razumevanjem. I ne samo to, čitanje će biti i brže i lakše. Opuštenost pospešuje koncentraciju. Ali pažljivo! Da se opustite, ne znači da zaspite. Morate biti opušteni, ali i u pripravnosti u isto vreme.

5. Vežbajte očne mišiće

Dok čitamo, naše oči brzo prelaze preko stranice, nevezano od toga koji tačno deo čitamo. Očima možemo odjednom da se fokusiramo na tri reči. Da bismo izbegli to da očima nesvesno lutamo po strani u potrazi za odgovarajućim fokusom, najbolje je da prstom pratimo tekst. Što brže pomerate prst, brže će se pomerati i očni mišić, vi ćete biti koncentrisaniji i brže čitati.

6. Registrujte loše navike u čitanju

Prilikom čitanja naše oči prave izvesne regresije, odnosno vraćaju se na onaj deo teksta koji smo već pročitali i ponovo iščitavaju reči. Uzmite nekoliko kartica, njima prekrijte tek pročitani tekst i obratite pažnju na to koliko vam puta pogled skrene u tom pravcu i koliko puta pomerite kartice. Nemote se deprimirati ako konstatujete da se mnogo često vraćate na prethodno. U početku je to normalno. To što ste toga svesni, pomoći će vam da to brže iskorenite. Takođe će vas usporiti ukoliko čitate naglas ili pomerate usne dok čitate. Obratite pažnju da li i to radite, jer vas to i te kako ometa u brzom čitanju.

7. Naučite kako da pravilno „preletite“ tekst

Jedna od najosnovnijih metoda koju morate savladati je ono što popularno nazivamo „preletanjem“ teksta. Ali ovo je potrebno uraditi na pravi način. Šta to zapravo znači? To je kada „skenirate“ tekst i tražite ključne fraze i najvažnije informacije. Preletanje teksta omogućava vam da steknete ideju o tome šta zapravo čitate.

8. „Tiho“ čitanje

Ono što se savetuje, a vrlo često je najteže savladati, jeste da „isključite“ onaj glas u sebi koji ponavlja upravo pročitane reči. Kada kažemo „čitaj u sebi“, mislimo bukvalno. Ukoliko u sebi ponavljate tj. Izgovarate pročitani tekst, to vas znatno usporava. Tako što ćete naučiti da savladate ovu veštinu, znatno ćete ubrzati svoje čitanje. Pa ipak, „čuti“ odnosno razumeti reč koju čitate je od ključnog značaja, zato je ovaj korak zapravo i najteže savladati. Ne očajavajte ukoliko vam bude potrebno vreme, ipak je ovo zahtevan korak. Jedini način je vežba i to mnogo vežbe. Ukoliko ste vizuelni tip, pokušajte da zamislite sliku umesto da izgovarate reč. Vremenom ćete izgubiti potrebu da pročitane reči „izgovarate“ u sebi.

9. Ako ste u vremenskom škripcu, samo bacite pogled

Kada ste u žurbi, probajte da pređete bar pogledom bitne stvari umesto čitanja celog teksta. Pročitajte naslove, podnaslove, liste, grafikone, rezimea i stavove. Rezimei su posebno važni, oni se obično nalaze na početku ili na kraju poglavlja ili odeljka.

10. Ostanite fleksibilni

Setite se da brzina nije sve. Vešti čitaoci znaju kako da koriste brzinu čitanja u skladu sa materijalom koji čitaju. Neki stručni tekstovi sigurno da zahtevaju usporeniji pristup čitanja od čitanja stripa. Takođe možete koristiti različite tehnike za isti materijal. Na primer, možete prvo samo preleteti preko ključnih reči i ideja, a zatim se vratiti na teže delove za sporije i temeljnije čitanje.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: