Prijemni.rs
Maturang
 • Kako da dobijete sponzorstvo za učešće na seminaru ili konferenciji


Ako ste već ispitali mogućnost da od organizatora seminara/konferencije dobijete stipendiju ili ste je već dobili, a i dalje Vam treba finansijska pomoć da pokrijete troškove učešća ili puta, preporučujemo Vam sledeće:

 • Kome da se obratite? Ovo je prvo i možda najteže pitanje. Spektar mogućih odgovora je širok, ali broj onih koji će Vam zaista i dati finansijsku pomoć nije toliko velik. Zato je najbolje da izaberete više institucija kojima ćete se obratiti, pogotovo ako Vam je potrebna veća suma novca. Prilikom izbora nije loše ni da pitate organizatore seminara/konferencije da li mogu da Vas upute na nekoga. Organizatori ozbiljnijih programa, koji obično dosta i koštaju, uglavnom mogu da Vam predlože potencijalne sponzore.

  Takođe, razmislite o sledećim: Fakultet/Viša škola na kojoj studirate, firma u kojoj ste zaposleni, ambasada zemlje u koju putujete, kompanije koje se bave delatnošću vezanom za program u kojem treba da učestvujete, kompanije iz zemlje u koju putujete a koje posluju i kod nas, fondacije (domaće ili iz zemlje u koju putujete, a koje imaju predstavništva kod nas)...

  Razmislite da li organizacija/firma može imati neku korist od toga što će Vas sponzorisati - da li je možete nekako reklamirati - ovde ili tokom programa, da li ste možda potencijalni budući kvalitetni radnik te firme...
 • Počnite na vreme. Naći ovu vrstu sponzorstva nije uvek baš lako i može da potraje. No, to ne treba da Vas obeshrabri nego podstakne da se organizujte na vreme i date sve od sebe. Mnogima je uspelo, samo zahvaljujući trudu, pa može i Vama. Takođe, organizacije koje uobičajeno finansiraju učesnike nekih programa mogu i da imaju ograničen budžet, što znači - ako se javite među prvima dobićete pare. Posle ih već nema u toj kesi...
 • Proverite da li imaju praksu davanja sponzorstva i ko je za to nadležan. Pre nego što odlučite kome ćete poslati molbu za sponzorstvo, pozovite firme/organizacije/ambasade telefonom i raspitajte se kome treba da se obratite tim povodom. Tako ćete malo opipati teren, možda izbaciti iz izbora one koji Vam ionako ne bi dali pare i smanjiti dozu razočarenja što Vam nisu odgovorili na molbu. Takođe, saznaćete ko je prava osoba za ispunjenje Vaše molbe, što je vrlo korisna informacija.
 • Šta poslati? Uvodno pismo - molbu u kojoj izlažete svoj "slučaj". Ovom pismu priložite i uverenje od organizatora programa da ste primljeni, kao i Vaš CV. Možete priložiti i neka dodatna dokumenta ukoliko mislite da su od većeg značaja (preporuku, kopije diploma...), ali se trudite da ne šaljete ništa što baš ne morate. Ako ih zatrpate većim brojem stvari za čitanje, samo ćete ih demotivisati da se uopšte potrude da ih čitaju. Treba da ih osvojite uz što manje reči, naravno ne izostavljajući bitne informacije.
 • Intervju? Firme često nemaju vremena da Vas zovu na intervju, ali ako uspete da dogovorite razgovor, to je odlično. Ponesite sa sobom sve materijale koje biste im inače poslali poštom i pripremite se za razgovor. Vodilja neka Vam bude sve ono što ste napisali u molbi za sponzorstvo/finansijsku pomoć i u pratećim dokumentima.
 • Molba. Ukoliko naslovljavate pismo koje šaljete potencijalnim sponzorima, nikako nemojte upotrebiti reč "zahtev" nego isključivo "molba". U molbi treba prvo da naznačite svrhu Vašeg obraćanja. Potom bi trebalo da ukratko opišete program u kojem ćete učestvovati, ističući njegove kvalitete i značaj za Vaše dalje obrazovanje i rad, kao i eventualne koristi koje bi organizacija/kompanija mogla da ima od sponzorstva (ukoliko ih uopšte ima). Obavezno navedite i iznos pomoći koja Vam je potrebna i obrazložite to. Na primer:

  Cena učešća 100 evra
  Povratna avionska karta 200 evra
  Ukupno 300 evra

  Molbu pišete u formalno - poslovnom stilu, obraćajući se sa "Poštovani gospodine/gospođo-ice..." i završavate sa uobičajenim pozdravima "Sa poštovanjem, ...", "U iščekivanju Vašeg odgovora, ..." i slično. Na kraju obavezno stavite mesto i datum pisanja i potpišite se. Ako uz molbu prilažete i druge dokumente, to takođe navedite.
 • Ne preterujte u visini zahteva. Budite realni - niko neće bacati pare da biste se vi baškarili sa njima. Kada navodite iznose troškova, nemojte ih preuveličavati. Ukoliko putujete negde relativno bliže, nemojte odmah navesti cenu avionske karte za prvu klasu, nego izaberite jeftiniji vid prevoza i veće su šanse da će Vam taj iznos biti odobren. Budite spremni na mogućnost da Vam sponzori zahtevaju da im donesete putnu kartu kao potvrdu ili čak da Vam i oni sami uplate potreban iznos npr. da cenu učešća plate direktno organizatoru programa u kome učestvujete. Ako Vam je potreban veći iznos novca, možda je bolje da idete na varijantu da od više sponzora dobijete manje iznose, ali da ste na kraju "pokriveni". U tom slučaju im stavite do znanja da Vam svaka pomoć znači, prema njihovim mogućnostima.
 • Adresant. U molbi obavezno navedite naziv i adresu firme kojoj je šaljete a vrlo je poželjno da navedete i ime osobe koja je zadužena za ova pitanja, ukoliko saznate ko je to. Stavljajući naziv i adresu firme dajete do znanja da ste svesno izabrali tu organizaciju a ne da je to još samo jedna od mnogih kojima ste se obratili svojim odštancanim pismom. Adresirajući pismo na konkretnu osobu u firmi, iskazujete joj poštovanje i stavljate do znanja da ste se potrudili da se informišete.
 • Pismo šaljite u beloj koverti. Papire možete saviti na tri dela, tako da se krajevi lista savijaju ka unutrašnjosti strane. Ukoliko Vam je potrebna veća koverta, izaberite neku pristojnu varijantu. Nikako nemojte slati pismo u običnoj, maloj plavoj koverti.
 • Nazovite ih posle nekoliko dana. Ukoliko Vam nisu odgovorili, nazovite ih da se raspitate kada otprilike možete očekivati odgovor. Budite prijatni tokom razgovora. Time ćete ih potsetiti na sebe i ostaviti utisak odgovorne osobe. Nemojte ih zivkati svaki čas jer će Vas to vrlo brzo izbaciti iz konkurencije.
 • Pošaljite im razglednicu. Kada otputujete, pošaljite Vašim sponzorima razglednicu u kojoj im se još jednom zahvaljujete za pomoć.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: