Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da finansiraš svoje studije


Svake godine, veliki broj tvojih kolega maturanata veruje da će svoje studije finansirati iz budžeta Republike Srbije. Ipak, u praksi stvari stoje drugačije. Broj budžetskih mesta na osnovnim studijama je oko 27.000, a Kako ćeš finansirati studijesvake godine oko 55.000 maturanata planira da ih upiše, što govori da se više od polovine kandidata nađe u situaciji da deo troškova studija podmiruje na druge načine.

Rezultati istraživanja o izboru studija na sajtu Prijemni.infostud.com na uzorku od preko 1.200 maturanata pokazuju da će za skoro tri četvrtine anketiranih, koji se ne upišu na budžet, troškove školarine snositi roditelji, tako da ti ovom prilikom predstavljamo i dodatne načine za finansiranje studija.

Krediti za obrazovanje

Uzimanje studentskih kredita kod banaka je veoma popularan vidi finansiranja na zapadu, ali zbog nepovoljnih kamata još nije zaživeo u našoj zemlji. Krediti koje banke nude za finansiranje školarina se obično kreću u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara, sa rokom otplate od 12 do 84 meseci, a evo primera nekih studentskih kredita:

Naziv banke Iznos kredita Maksimalan period
otplate u mesecima
Efektivna kamatna
stopa na godišnjem nivou
Sberbank 500 – 10.000 € 84 24,69 %
Komercijalna banka do 1.000.000 RSD 77 23,14%
Unicredit banka 50.000-500.000 RSD 36 22,54 %
Erste banka do 300.000 RSD 36 23,42%

* za detaljnije informacije najbolje je kontaktirati banke direktno

Budžetski studenti mogu da konkurišu i za dodatna sredstva npr. za dobijanje studentskog kredita od države, a kriterijumi za utvrđivanje redosleda kandidata na rang listi su ostvaren uspeh u prethodnom školovanju (opšti uspeh u završnom razredu srednje škole) i socijalno-ekonomski status porodice.

Pronalazak honorarnog posla

Najčešće troškove tvog studiranja snose tvoji roditelji/staratelji, tako da pronalazak posla može da bude dobar način da preuzmeš deo odgovornosti na sebe i olakšaš porodici finansiranje svog školovanja.

Iako su predavanja na mnogim fakultetima obavezna, postoji mogućnost pronalaska honoranog posla koji se može uklopiti sa studentskim obavezama. Izbor često pada na različite poslove sa pola radnog vremena, poslove tokom vikenda ili one povremene koje je moguće lakše uklopiti sa obavezama na fakultetu.

Najbolje je da se prijaviš u neku od omladinskih zadruga koje se nalaze u gradu u kom studiraš, a među kratkim oglasima na sajtu Poslovi.infostud.com u možeš da pogledaš ponudu honorarnih poslova. Često se plaćaju na sat, a najčešća prosečna mesečna zarada za ove poslove sa punim radnim vremenom bila je do 30.000 dinara.

Studentske stipendije

Tokom tvog školovanja, naročito na kasnijim godinama studija možeš da se prijaviš za neku od stipendija koje osim što ti mogu pomoći u finansiranju studija jesu i odlična prilika da putuješ, upoznaš nove kulture i stekneš nova znanja.

Budžetski studenti mogu da konkurišu za dobijanje državne stipendije, a rang lista se formira na osnovu efikasnosti studiranja i uspeha u prethodnom studiranju.

U odeljku Stipendije za studiranje na sajtu NajStudent.com trenutno postoji ponuda od preko 100 stipendija za koje studenti iz Srbije mogu da apliciraju. Stipendije dodeljuju strane vlade, fondacije, velike kompanije, univerziteti u inostranstvu, itd. Vremenski period na koji se stipendija odnosi može da bude od nekoliko dana do nekoliko godina zavisno od samog programa. Osim školarine nekim stipendijama su pokriveni i troškovi stanovanja, kao i celokupni lični troškovi. Stipendije se većinom odnose na studijske programe u evropskim državama, mada ima i onih za programe u SAD, Australiji, Japanu, Meksiku i sl.

Besplatne studije i na privatnim fakultetima

Neki privatni fakulteti su svojim budućim studentima omogućili besplatni upisi i studiranje na prvoj godini kao što je to slučaj sa Megatrend univerzitetom, a za očekivati je da će i drugi privatni univerziteti krenuti njihovim stopama. Osim toga pojedini privatni fakulteti omogućavaju besplatne studije brucošima koji su srednju školu završili kao vukovci ili imali zapažene rezultate na takmičenjima tokom srednje škole.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: