Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da ovladate veštinom govora


Uspešna komunikacija sa profesorom pretpostavlja upotrebu pravih reči u pravo vreme i na pravi način. Nekoliko je ličnih kvaliteta koji razlikuju govornike i njihovu uspešnost: jasnoća, tačnost, empatija, kontakt očima, izgled, telesno držanje, vokalni kvaliteti.

 1. Jasnoća se odnosi na to da ideje treba da izrazite organizovano, smisleno i jednostavnim jezikom, da ne pokušavate da impresionirate profesora dugačkim složenim rečenicama i stranim rečima. Da bi se reči mogle pravilno razumeti, važna je, kako jasnoća u razmišljanju i oblikovanju reči i rečenica, tako i jasnoća u izgovaranju.

 2. Tačnost predstavlja zahtev da ono što govorite odražava upravo ono što želite reći. Potreban je relativno bogat rečnik koji se stiče obrazovanjem, iz kog se mogu odabrati one reči kojima će se dati precizno značenje svojim mislima i ispuniti cilj komunikacije sa profesorom.

 3. Empatija je kvalitet kojim pokazujete uživljavanje u osećaje i potrebe druge strane. Empatija ne znači obavezno slaganje sa onim što je druga osoba ranije izrekla, već prepoznavanje i razumevanje pozicije slušaoca (profesora).

 4. Kontakt očima se smatra važnim činiocem odnosa tokom komunikacije sa profesorom. Odnosi se na smer i dužinu pogleda i pokazuje da slušate i opažate profesora. Suprotno tome – ne gledanje u oči ili učestale promene u smeru i dužini pogleda, često šalju poruke kao npr. „Ne zanimaš me”, „Ne sviđaš mi se”, „Nisam siguran u sebe”, „Ne znam šta govorim”, „Nemoj mi verovati” itd.

 5. Izgled je značajan zato što utiče na to kako vas drugi doživljavaju i razumeju. Izgled odražava i kako vidite samog sebe, odnosno kakvu sliku o sebi želite preneti drugima. Dva su ključna područja u vezi sa izgledom onoga koji govori: a) čistoća i urednost i b) odeća i izgled prikladan situaciji.

 6. Držanje tela je važno zato što prenosi odnos i stav prema izgovorenom sadržaju i profesoru. Tako npr. poluležeći položaj u stolici može poslati poruku profesoru da ste opušteni ili umorni ili vam je dosadno i nije vam stalo do toga šta on govori.

7. Vokalni kvaliteti govora često se smatraju urođenim, međutim, to je samo delimično tačno, budući da se oni mogu stalno unapređivati pogotovo u cilju postizanja kvalitetnije komunikacije. Vokalni kvaliteti značajni su i radi vaše uverljivosti.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: