Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da pobedite nostalgiju za rodnim mestom


Kada ste daleko od kuće na fakultetu u nekom nepoznatom gradu može vam se desiti da postanete nostalgični. Najbolje sredstvo protiv toga je da, jednostavno, nešto preduzmete! Samo nemojte non-stop da budete na telefonu ili facebook-u i kontaktirate samo sa roditeljima i starim prijateljima.

Porodica je daleko, učenje slabo ide, kolege na faksu deluju „hladno“ i nedruželjubivo – ko se na fakultetu oseća nostalgično trebalo bi hitno nešto da preduzme: ne sedite kod kuće, već prošetajte, idite u bioskop ili pozorište, na trčanje ili u teretanu.

Nostalgija je potpuno normalna stvar, pogotovo na početku tako bitnog životnog perioda, kao što je studiranje. To je sasvim nova životna situacija puna izazova i često za mnoge prvi put da su odvojeni od porodice i porodičnog doma. Cilj bi trebalo da vam bude da se uhvatite u koštac sa ovom novom situacijom i da prihvatite izazov. Pri tom je stav prema ključnom pitanju od izuzetne važnosti: da li ćete uspeti da prihvatite činjenicu da nešto novo počinje i da li stvarno želite da se integrišete u novo društvo.

Morate i sami da se angažujete. Pokušajte da na novom mestu nađete ono što se ostavili za sobom kod kuće i što vam nedostaje, a to su prijatelji. Nalaženje novih prijatelja je lak posao, a sve kolege na fakultetu su potencijalni kandidati. Pored kolega, probajte da sledite svoja interesovanja ili pređašnje hobije i da na takvim mestima nađete ljude slične sebi. Mnogi, koje ćete na taj način sresti, takođe su iz drugih gradova, tako da ćete kroz razgovor sa njima shvatiti da niste jedini i usamljeni u svom problemu.

Da biste u potpunosti prepustili novoj situaciji, nemojte stalno telefonirati sa roditeljima i prijateljima ili na socijalnim mrežama komentarisati slike prijatelja iz rodnog mesta i dopisivati se sa njima. U današnje vreme je komunikacija posebno olakšana. Mobilni telefon je nalik na pupčanu vrpcu, a sve zajedno samo pospešuje nostalgiju. Ne morate baš svega i svakoga da se odreknete, ali bi trebalo da ograničite kontakte i  jasno stavite do znanja gde sada pripadate.

Ako vas nostalgija potpuno savlada pozovite roditelje i prijatelje. Verovatno ćete shvatiti da kod kuće nije baš idealno i setićete se svih stvari koje su vas nervirale dok ste bili kod kuće. Shvatiće da ništa nije tako savršeno i idilično kako vam izgleda izdaleka.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: