Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da promenite loše navike


Pre nego što se pozabavimo menjanjem onih životnih i radnih navika koje nam škode, valjalo bi prvo razmisliti o značenju reč navika i kako ova pojava nastaje. Treba znati da je svaki naš dan sazdan od različitih navika, da su sva zadovoljstva u kojima uživamo, pa čak i problemi koje imamo u svakodnevnom životu zapravo neka vrsta navike.

promenite loše navike

Kada uočite da vaše ponašanje narušava vaše ciljeve i stvara okolnosti sa kojima ne želite da se susrećete, trebalo bi razmotriti opciju zauzimanja novog stava. Takvo ponašanje je samo navika i moguće je promeniti ga. Jedna promena koja na prvi pogled deluje zanemarljivo, može imati efekte koje bi vas mogle pratiti tokom celog života. Na primer, verovatno biste brzo otkrili da možete postići više stvari tokom jednog dana samo ako biste navikli sebe da se budite 30 minuta ranije od uobičajenog vremena buđenja. Evo nekih praktičnih saveta koji će vam pomoći da promenite loše navike:

1. Priznajte sebi istinu – Ovo je prvi korak u rešavanju loših navika. Bilo da grickate svoje nokte ili da ste jednostavno skloni varanju na testu, priznati istinu sebi o lošoj navici koju posedujete doneće vam osećaj olakšanja. Kada priznate sami sebi šta se zaista dešava u vašim životima, tada i vaš odbrambeni mehanizam koji čuva lošu naviku postaje labaviji i postajete otvoreniji za prihvatanje pomoći od drugih osoba. Podrška u promeni navika na koju možete naići, uglavnom bude dobra prilika za dobre promene i novi start.

2. Usvojite nove navike – Ukoliko naučimo da menjamo loše navike ili ih bar korigujemo, mogli bismo sebi u mnogome olakšati životne, radne, pa i studentske obaveze. Prvi korak u promenama je kao i uvek dijagnostifikovanje problema. Morate proanalizirati sebe, svoje ponašanje i razmišljanje, utvrditi u čemu grešite, pa se tek onda latiti rešavanja problema, odnosno iskorenjivanja loših navika. Priznajte sebi gde grešite i već ste na dobrom putu. Sledeći korak je da jednu lošu naviku zamenite nekom dobrom. Recimo, da imate maniju konzumiranja slatkiša dok učite. Navikli ste da dok otvarate knigu i počinjete da čitate istovremeno cepate omot od čokolade, keksa ili drugih slatkih zanimacija. Sve vreme dok učite, neprestano grickate i gojite se. Svesni ste da je to loše, a ne možete da učite bez slatkiša. Probajte da čokoladu zamenite čašom prirodnog soka ili vode i sigurno je da ćete odmah uočiti rezultate.

3. Potvrdite svoje namere – Možete otvoriti vrata novim navikama i novom ponašanju tako što biste prethodno pročistili mentalni put kojim bi se one kretale. Pre nego što počnete da primenjujete nove navike, provežbajte ih u vašoj glavi, tako što ćete zamisliti kako ih usvajate. Stvorite mentalnu sliku onoga što ćete uraditi i kojim redosledom. Na primer, ako želite da poboljšate svoj rukopis, zamislite ispred sebe rokovnik i olovku koju držite, a zatim kako sa lakoćom čitko ispisujete slova i reči. Zatim zamislite sebe kako nakon predavanja čitate vaše beleške sa lakoćom.

4. Počnite sa malom promenom – Ponekad možete promeniti ceo sklop loših navika uvođenjem samo jedne male promene. Ako imate naviku konstantnog kašnjenja na predavanja i ako želite da promenite tu naviku, pokušajte da samo jedne nedelje stižete tačno na vreme na fakultet svakog dana. Ubrzo ćete primetiti da će vam takva promena prijati, s obzirom da nećete morati više da se ubrzano oblačite, jedete usput i trčite za autobusom. Možda ćete uspeti da iskorenite kašnjenje u potpunosti, i da počnete svuda da stižete na vreme, ne samo na fakultet.

Dobra strana svih ovih stavki jeste da sve navedene promene iziskuju malo napora, a da mogu imati zaista jak i pozitivan uticaj na vaš budući život. Zato razmislite o svemu, i ako možete, počnete sa uvođenjem novih i dobrih navika već danas.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: