Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da steknete samopouzdanje


Čime god se u životu bavili, samopouzdanje je veoma važno, ako ne i neophodno da bismo postizali zadovoljavajuće rezultate.  Mnogo je faktora koji utiču na nedostatak ove veoma značajne komponente, a pošto je vrlo teško eliminisati ih sve, onda ćemo se pozabaviti time kako da ojačamo naše samopouzdanje.

1. Unutrašnji glas – Slušanje „unutrašnjeg glasa”, odnosno naše savesti, nekada je veoma korisno. Međutim, ukoliko nam taj glas govori da nismo dovoljno dobri ili da nešto ne znamo, ne umemo i sputava nas u ostvarenju cilja, onda ga svakako treba ignorisati.

2. Niste jedini- Uglavnom su svi studenti skloni da pomisle da je njima najteže i deluje im da svi oko njih imaju više samopouzdanja od njih samih. Istraživanja su pokazala da je do kraja prvog semestra svaki drugi student imao problema sa samoupouzdanjem u nekom trenutku, osećao da to što studira nije za njega i pomislio da on možda nije za to. Ta faza je normalna, i neka vas ne brine. Znajte da su na početku svi u istom problemu.

3. Birajte predmete koji vam idu od ruke – Za jačanje samopouzdanja je od izuzetne koristi da radimo stvari koje volimo i u kojima smo dobri. To će nam kasnije olakšati da se sa više vere u sebe suočavamo sa komplikovanijim i zahtevnijim zadacima.

4. Ne zadajte sebi previsoke ciljeve – „Obročite” sebi zadatke, isplanirajte korak po korak dostizanje željenog cilja. Do njega je ponekad bolje doći sporije, ali sa manje stresa, nego brže i uz mnogo potrošene energije, živaca i narušenog samopouzdanja.

5. Nagradite sebe – Svi se osećamo bolje kada dobijemo adekvatnu potvrdu da smo nešto dobro odradili, bilo da je to dobar rezultat na ispitu, pohvala od strane nadređenog ili samo saznanje da ste postigli neki cilj. Zato, ako nagrada ne stigne sa neke druge strane, potrudite se da sami sebe nagradite nečim što vas raduje, bilo da je to neka sitnica, slatkiš, odlazak u provod ili nešto slično. Izbor je na vama.

6. Budite strpljivi- U vezi sa onim savetom da ne postavljate sebi visoke ciljeve je i činjenica da je učenje jedan proces za koji je potrebno vreme. Ne budite prezahtevni i prestrogi prema sebi. Ne očekujte od sebe da odmah uplovite u neku materiju i savršeno u njoj plivate. Početak je uvek težak i gotovo svi su na početku uplašeni i nespretni. Vremenom, kako više saznajete, kako ste sve veštiji u nekoj oblasti, stičete dodatno samopouzdanje i rezultati su vidljiviji.

7. Ignorišite mrgude i gunđala -  Koliko god da ste vi dobri i uspešni u onome što radite, uvek će se naći neko ko će se o vašem radu izražavati negativno.  Bilo da u to vaši roditelji, već u studiranju iskusna braća i sestre, kolege ili prijatelji, budite svesni da nikada nećete moći da zadovoljite kriterijume svih. Uvek će biti prigovora, komentara koji vam se neće dopasti, prekora, gunđanja, kritika. Važno je samo da to ne prihvatite k srcu i da ne dozvolite da vas pogodi i omete. Ukoliko možete, pokušajte iz svega toga da izvučete nešto pozitivno, da nešto naučite i iskoristite za ubuduće. Ako ipak niste u stanju da se izborite, jednostavno ignorišite.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: