Prijemni.rs
Maturang
  • Kako da ulepšate svoju sobu


Ukoliko dolazite iz mesta koje nije mesto vašeg studiranja, jedna od promena na koju morate da budete spremni je i promena životnog prostora. Jedan od najlepših zadataka prilikom započinjanja studentskog života je opremanje i ulepšavanje upravo tog prostora.

 Uređenje studentske sobePostoji znatna razlika u tome da li uređujete sobu u iznajmljenom stanu ili studentskom domu. U iznajmljenom stanu imate veće mogućnosti, ali to ne znači da ne možete pristojno da uredite i sobicu u domu. Čak i ako ne možete da je sredite tako da liči na onu kod kuće, bitno je da je uvek možete učiniti lepom i prijatnom za svakodnevni boravak u njoj.

U nastavku vam nudimo nekoliko ideja kako da to učinite.

Nabavite biljku - Čak ukoliko je biljka i sasvim mala, vaš prostor će biti osvežen i ispunjen toplinom. Potražite saksijicu sa biljkom koja se estetski uklapa u vaš studentski kutak. Pri tom vodite računa da pribavite biljku koja je jednostavna za negu i održavanje. Osim toga što će vam ulepšavati prostor, dobro je i da razvijete osećaj da se o još nečemu brinete.

Nabavite zavese – Ukoliko vaša studentska soba već nema zavese, pobrinite se da ih što pre pribavite. Ukoliko ih ima, ali vam se ne dopadaju, imate još i razlog više da se bacite u potragu za nekim zanimljivim i dopadljivim dezenom. Vodite računa o tome da odabirom neodgovarajućeg dezena ne pokvarite izgled sobe. Pri odabiru, mislite i na to koje boje vizuelno stvaraju utisak da ima više prostora. U malim studentskim sobama to je posebno važno.

Ubacite tepih stazicu – Čak i ako u vašoj studentskoj sobi postoji manji tepih ili tepih staza, nije loše da ih promenite ukoliko vam se ne sviđaju. Treba da uradite sve što je u vašoj moći da svoju sobu učinite lepom i prijatnom. Zato, ne oklevajte. Odaberite stazicu koja se najbolje uklapa.

Odaberite odgovarajuću stonu lampu – Dodatna svetlost na vašem radnom stolu će vam uvek dobro doći, što zbog estetike, što zbog toga što će vas održavati budnim dok učite. Zato, kupite odgovarajuću stonu lampu koja će se uklopiti sa ostalim nameštajem u sobi.

Održavajte higijenu –  Osim toga što treba da bude lep, vaš životni prostor mora da bude i čist. Na to nikako ne zaboravljajte, koliko god da imate obaveza. Svakoga dana po malo održavanja i vaš prostor će biti i lep i čist. Ne zaboravite koliko električni uređaji skupljaju prašinu. Redovno čistite kompjutere, zvučnike, lampe, štampače i ostale „kolekcionare” prašine.

Dodajte police sa foto ramovima –  Da bi vaša soba bila definitivno vaše ogledalo, neophodno je da se u njoj nađu i fotografije vama dragih ljudi, zabeleženi neki važi momenti iz vašeg života i slično. Zato, pribavite neku lako ugradljivu policu i na njoj poređajte svoje uramljene uspomene.

I najzad, neka vam uređivanje vaše studentske sobe bude uživanje, a ne obaveza. I naravno, odradite ono što vi smatrate da treba i ono što se vama dopada. Uopšte nije obavezno da se pridržavate strogih pravila.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: