Prijemni.rs
Maturang
  • Kako do uspeha u drugom upisnom roku


Uspeh u drugom ispitnom roku

Prošao je prvi upisni rok i vi niste uspeli da nađete svoje mesto na željenom fakultetu/visokoj školi... Nema svrhe da mučite sebe pitanjima „Šta bi bilo, kad bi bilo?" niti da oplakujete situaciju u kojoj ste se našli. Ovo je vreme da budete konstruktivno samokritični i da „hladne glave" sagledate sve svoje opcije te se pripremite što bolje za drugi upisni rok.

 


Nemojte klonuti

Na to što niste uspeli iz prve da upišete željeni fakultet/visoku školu gledajte samo kao jedan pad nakon kojeg treba da ustanete i nastavite napred još jači nego pre. Kao što smo naglasili na početku, sada nije vreme da trošite energiju na žaljenje za tim što je prošlo niti da žalite svoju „kobnu sudbinu", već je vreme za nove poduhvate i nove pobede. To što niste upisali fakultet/visoku školu u prvom roku nije smak sveta već je samo jedan korak u vašem putu do željene karijere.

Osim toga, ukoliko ste pokušali da upišete neke umetničke studije, imajte na umu da se za te studije prijemni često polaže nekoliko puta pre uspeha i to ne treba da vas obeshrabri. Skupite snagu i sledeći put dajte još više od sebe.

Otkrijte gde ste pogešili

Složićete se da je mala verovatnoća da to što niste položili prijemni nije, donekle, rezultat vaših, svesnih ili nesvesnih, izbora i postupaka. Stoga, kako biste osigurali sebi uspeh u drugom upisnom roku, potrebno je da postavite sebi pitanje: „Gde sam pogrešio/la?"

Ovo pitanje nije retoričko niti treba da vodi do odgovora koji bi vam služio kao opravdanje. Upravo suprotno, svrha postavljanja ovog pitanja jeste konstruktivno otkrivanje grešaka koje ste napravili. Potrebno je da budete dovoljno samokritični kako biste mogli jasno i realno sagledati sve što je dovelo do situacije u kojoj ste se našli. Moguće je da ste imali tremu koja vam je oduzela koncentraciju i dragoceno vreme za rešavanje testova, možda niste dovoljno naučili sve potrebne oblasti, a možda su vam misli bile suviše rasute i niste mogli da ih obuzdate.

U svakom slučaju, kada otkrijete gde ste pogrešili, zapitajte se: „Šta mogu bolje da uradim sledeći put?" i time se vodite.

Šta ako nema više slobodnih mesta?

Prvo što treba da uradite jeste da otkrijete da li je ostalo slobodnih mesta na smeru na fakultetu/visokoj školi koji ste želeli da upišete i to možete otkriti na našem sajtu u sekciji Prijemni ispit. Postoji mogućnost da nema ni jedno slobodno mesto i u tom slučaju imate tri mogućnosti:

Pauzirati godinu i upisati sledeće - ovo vam omogućava da godinu dana razmislite i preispitate svoje izbore i pruža vam priliku da upišete baš to što ste želeli. Osim toga, možete se posvetiti usavršavanju u toj oblasti i bolje se pripremite za prijemni. Takođe, možete naći neki honorarni ili stalni posao kako biste stekli nova iskustva i pritom pomogli roditeljima. Bitno je da ne potrošite tu godinu uludo već da vreme iskoristite na koristan način. Ipak, imajte u vidu da prekid kontinuiteta školovanja kod nekih pojedinaca može dovesti do gubitka radnih navika i gubitka volje za studiranjem.

• Naći isti ili sličan smer na nekom drugom fakultetu/visokoj školi na kom ima mesta - ovo vam pruža mogućnost da studirate baš onu oblast koja vas najviše zanima i koju ste izabrali bez potrebe da čekate godinu dana; s druge strane, najverovatnije će se fakultet/visoka škola koji izaberete nalaziti u nekom drugom gradu što može zahtevati dodatna prilagođavanja i promene planova.

• Izabrati neki drugi smer na istom fakultetu/visokoj školi na kom ima mesta - ovo će vam omogućiti da se pridržavate planova koje ste imali (smeštaj, korišćenje pogodnosti koje pruža fakultet/visoka škola); ipak, ukoliko je to smer čija se oblast dosta razlikuje od vaših prvobitnih želja to može u velikoj meri da vam oteža studije.

Kao što možete da primetite, sve tri mogućnosti imaju i prednosti i mane. Takođe, važno je napomenuti da je izbor državnih i privatnih fakulteta u Beogradu, ali i Srbiji, vrlo širok. Ponekad studenti nisu dovoljno informisani i ne znaju da se za željenu profesiju mogu školovati i na više ustanova. Stoga je važno detaljno istražiti ponude fakulteta kako biste znali šta bi bila odgovarajuća alternativa, u slučaju da ne upišete odabrani fakultet. Sada je na vama da odlučite šta vam je najbitnije u toku studija i da se tom odlukom vodite u izboru.

Ukoliko se odlučite za drugu ili treću mogućnost, naš kalkulator za profesionalnu orijentaciju vam može pomoći u izboru nove oblasti studija.

Savladajte gradivo

Ako želite da budete uspešniji u drugom upisnom roku, morate dobro da zagrejete stolicu, bolje nego prošli put. Izuzetno je važno da u potpunosti vladate materijom koju polažete jer na taj način lakše možete da se suočite sa svim mogućim preprekama. Posedujući sva potrebna znanja stičete samopouzdanje koje će vam biti od velike pomoću na prijemnom ispitu. Dakle, dobra priprema je ključna.

Kako biste dodatno utvrdili gradivo proverite svoje znanje uz pomoć testova sa prošlogodišnjih prijemnih ispita.

Pozitivan stav

Imate drugu priliku da pokažete zašto baš vi zaslužujete da upišete taj smer na tom fakultetu/visokoj školi, naučili ste potrebno gradivo i spremni ste za prijemni ispit. Sve što je ostalo jeste da savladate tremu i date svoj maksimum.

Srećno!


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: