Prijemni.rs
Maturang
  • Kako doći do prakse?


Prilikom konkurisanja za posao, sve češće se od kandidata očekuje da imaju manje ili više radnog i praktičnog iskustva za sobom. S obzirom da se u školama i na fakultetima često ne dobija ovakvo iskustvo, neophodno je da se sami potrudite da ga obezbedite. Značaj prakse nije samo u tome što ćete formalno ispuniti neki od kriterijuma u oglasu za posao niti dopuniti svoju biografiju, nego što kroz praksu možete stvarno da steknete veštine koje će Vaše znanje i snalažljivost izdići iznad konkurencije i omogućiti Vam da dobro obavljate svoj posao.

Međutim, nije samo formalno radno iskustvo, odnosno zaposlenje, jedina vrsta prakse. Mnoge praktične aktivnosti Vam mogu pružiti iskustvo i znanje koje će Vam biti od izuzetnog značaja, ne samo pri zapošljavanju nego i u životu generalno. Čak i dok ste još na studijama.

Volontirajte. Ako ste na početku svoje karijere, nemojte da Vam jedino novac bude u glavi. Prvo morate da steknete veštine i sposobnosti koje će Vam omogućiti da kasnije zaradite novac. Iako je volonterski rad neplaćen, nemojte gledati na njega kao na traćenje vremena nego kao na investiciju u sebe.

Uključite se u studentske / omladinske organizacije. Priključenje ovim organizacijama je uglavnom vrlo jednostavno i ne zahteva posebne kvalifikacije, te je idealno za ljude bez iskustva. Međutim, aktivno učešće u kvalitetnoj organizaciji može Vam pružiti ogromno iskustvo u timskom radu, razvijanju sposobnosti komunikacije i prezentacije, organizacionih veština i slično. Mladi koji su aktivno učestvovali u ovakvom radu, često su razvili osnovu za profesionalnost u budućoj karijeri. Prezentacije studentskih, omladinskih organizacija i stručnih udruženja možete naći u Infostudovom odeljku "Studentske i omladinske organizacije".

Učestvujte u projektima. Bilo da se radi o projektima u školi, na fakultetu, u okviru lokalnih novina ili stručnih organizacija, priključite im se. Iako je to možda samo mali projekat ili istraživanje koje traje svega mesec dana, možda ce Vam upravo ono doneti neko bitno iskustvo ili saznanje. Zapamtite - kamen po kamen...

Potražite praksu u kompaniji. Ponudite se da obavite praksu u kompaniji koja Vas zanima, pa makar i besplatno. Začudićete se koliko možete naučiti o poslovnoj atmosferi i načinu rada za svega nekoliko meseci. Ali imajte u vidu da u nekim kompanijama/organizacijama imaju tendenciju da zapostavljaju ljude koji su na praksi i da ih tretiraju kao potrčka. Ovo ne znači da treba da zahtevate da Vam se odmah dodele bitni i zanimljivi poslovi jer to tako nikad ne ide. Postoji redosled kojim se uči. Međutim, ovo znaci da ne treba da krenete linijom manjeg otpora i čekate da Vam neko uopšte da da nešto radite. Vi sami morate da se izborite za znanje koje želite, za zadatke koje želite a koji su Vam primereni, morate da grabite sve prilike koje Vam se pružaju. Nakon toga, možda i dobijete priliku da se zaposlite u toj firmi, ako ste se dobro pokazali. Na kraju krajeva, ako ta kompanija raspiše konkurs za posao, Vi ćete se verovatno bolje snaći na testovima i intervjuu, pošto znate kako firma funkcioniše i koje veštine se traže.

Pratite konkurse na Infostudu. U Infostudovom odeljku "Prakse" mogu se naći oglasi za prakse, rad na projektima i slično, u zemlji i inostranstvu. Pratite ove konkurse kako Vam ne bi promakla neka dobra prilika.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: