Prijemni.rs
Maturang
  • Kako doneti najvažniju odluku


Svi mi se kad-tad nađemo na raskrsnici kada treba preseći, odustati od nečega, upustiti se u nešto novo, napraviti pravi izbor, a to ume da bude prilično iscrpljujuće, naročito kada se radi o nekim životnim pitanjima: da li dati otkaz i tražiti bolji posao, da li se razvesti jer brak ne funkcioniše, koji fakultet upisati.

Donosenje odluke nije lak zadatak

Klinički psiholog Ljiljana Jagodić kaže da su ključne odluke one koje otvaraju vrata određenim iskustvima. Neke stvari prosto ne možemo doživeti ako ne dozvolimo sebi da se za nešto otvorimo.

- Tako, na primer, ako verujemo da su za uspeh u životu neophodni veliki trud i rad, a ne uložimo onoliko koliko smo mislili da treba, onda ni uspehom koji ostvarimo nećemo biti zadovoljni. Uvek će nas tištiti koliko bismo tek postigli da smo se trudili - kaže naša sagovornica.

Četiri faktora koji naše odluke čine uticajnim.

1. Što je odluka doneta ranije u životu, biće snažnija

One odluke koje danas donesemo utiču na našu budućnost, ali ta današnja odluka je nastala pod uticajem onih iz bliže ili dalje prošlosti, a mi smo ono što smo doživeli, iskusili. Ključne odluke su, na primer, odgovori na pitanja kome u životu da verujem, čime da se bavim, na šta da se fokusiram, s kim da se družim, kako da znam da li me neko voli. Tako će, na primer, devojka čiji je otac bio rasipnik, na osnovu iskustva iz detinjstva, zacrtati sebi da mora naći muža koji je odlično situiran. To često bude teško ostvarivo, pa zato obavezno valja preispitati te stare odluke i svesno doneti nove, bolje.

2. Što su okolnosti u kojima su odluke donete stresnije, to je njihov uticaj veći

Ljiljana Jagodić kaže da ključne odluke donosimo u situacijama emocionalne krize i pritiska, kada smo posebno ranjivi - u ranom detinjstvu, u doba rata ili bolesti. Izazov za svakoga nastaje baš kada se te stare odluke, koje su često donete nesvesno, nađu na putu našeg napretka i razvoja, duhovnog, emocionalnog, poslovnog. Tada je neizbežno vratiti se u te krizne periode, koliko god to bilo bolno, kako bismo bolje spoznali sebe i napravili zdraviju podlogu za dalje.

3. Mnoge ključne odluke utiču na one u budućnosti 

One odluke koje su donete kao presedani, ako smo pod uticajem porodične situacije, na primer, rekli sebi da neke stvari nikada u životu nećemo dozvoliti, onda to utiče na našu reakciju u sličnim okolnostima u budućnosti. Problem je što je tu reakciju teško predvideti. Kada se, recimo, žena pita zašto stalno bira pogrešne partnere, ona se mora izdići iz situacije, truditi se da smanji nesigurnost koliko je moguće i rešiti se na promenu. Možda nije lako, ali tako će stvoriti novu osnovu za budućnost i sve nove odluke biće donete svesno u skladu sa tim novim presedanima. Ona žena koja je više puta za partnera izabrala pasivno-agresivnog tipa, kad jednom uvidi zašto je to radila, koliko to nije dobro za nju i šta može da uradi da takve više ne bira, sigurno ima veću šansu da pronađe odgovarajućeg partnera.

4. Što ih više ponavljamo, ključne odluke jačaju

Ako se zbog neke odluke koju smo doneli osećamo ispunjeno i zadovoljno, to nam daje motiv za dalje, a što smo više motivisani, ponavljaćemo isto i tako ćemo sve više učvršćivati odluku koju smo doneli. Naime, ako rešimo da svakog ponedeljka napravimo plan obaveza koje nas te sedmice čekaju, a onda po etapama taj plan i ostvarujemo, nakon povoljnih rezultata teško da ćemo odustati od tog rituala ponedeljkom.

S druge strane, naša sagovornica napominje da naša uverenja koja su nastala kao posledice odluka donetih u prošlosti upravljaju našim životima do najsitnijih detalja. Na primer, ako se nismo naspavali, a verujemo da samo odmorni možemo da uspemo u nekom poduhvatu, mi onda i nećemo uraditi ono što treba. Donosimo svesnu odluku da nemamo šanse jer se, eto, nismo naspavali. A možda smo propustili priliku života.

Ona dodaje i da je važna činjenica da našim mozgom upravljaju bezbrojna ponavljanja, odnosno ono što nazivamo navikama, a čovek često može biti njihov rob.

- Tako kad se nađemo pred zadatkom koji se može rešiti na više načina mi uvek biramo onaj koji smo najčešće koristili u sličnim situacijama u prošlosti. To je ono čuveno - uradio sam to iz navike. Ako je to nešto što je loše po nas i što nas koči, onda svesno donosimo odluku da to ponašanje menjamo i vežbamo, kažu, bar šest nedelja, da bi se novi odgovor ustalio i da bi se formirala nova navika - kaže Ljiljana Jagodić.

Odluke ne donosite

  • Impulsivno - tada je analitičko razmišljanje gotovo isključeno.
  • Fatalističko - prepuštajući se toku stvari i okolnostima na koje nailazimo.
  • Imitirajući - oslanjajući se na tuđe izbore.
  • Odlažući - čekajući poslednji momenat.

Šta utiče na biranje partnera

Slični principi važe i pri izboru partnera. Ako smo u godinama kada prema društvenim normama svi od nas očekuju da se skrasimo, skućimo i osnujemo porodicu, a mi nismo još ni naišli na pravu osobu, onda je i pritisak veliki. Zato je veoma važno, zaključuje Ljiljana Jagodić, da odluke donosimo samostalno. Ne treba nikako da ispunjavamo tuđa očekivanja, već da delamo bez pritiska i roka, hladne glave. Njen savet je i da je bolje konsultovati se s stručnjakom, a ne prijatelja ili nekoga iz porodice, jer ono što je možda dobro za njih ne mora biti dobro i za nas.

Šta utiče na biranje posla

Na ono čime ćemo se baviti i zarađivati za život utiče više faktora, a ključni su obrazovanje, plata i zadovoljstvo i ispunjenost. Ljiljana Jagodić, klinički psiholog, kaže da je sve to posledica odluke koju smo nekad doneli - izbora škole, a tu školu mnogi od nas su izabrali pod uticajem roditelja i onda smo neretko osuđeni na to da radimo ono što nas ne ispunjava. Tada je odluka o traženju novog posla nešto što se mora učiniti, ali treba sagledati sve mogućnosti i sposobnosti da bi se donela prava odluka - ne mogu da dam otkaz dok ne nađem drugi posao jer nemam od čega da živim - to je odluka koja nam pomaže da se fokusiramo na traženje novog posla, ali bez velikog pritiska, jer imamo platu od koje ćemo živeti. Naša sagovornica kaže i da što je manji pritisak pod kojim donosimo novu odluku, to je veća šansa da rezultat bude dobar. Jednostavno, imamo mogućnost da biramo, nismo stavljeni pred svršen čin.

 

Izvor: www.alo.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: