Prijemni.rs
Maturang
  • Kako iskoristiti leto pre studija


Nakon što položite maturu i prijemni ispit na željenom fakultetu, imaćete gotovo tri puna meseca letnjeg raspusta pre početka predavanja. To će vam biti najduži i najslađi raspust u životu. Zato ga treba pametno iskoristiti za odmor, putovanje, opuštanje, ali i za odgovarajuću pripremu za predstojeće studentske dane.

Letnji odmor pred početak studijaPriprema za studentski život

Ukoliko već niste, obavezno se opskrbite dobrim računarom. Danas je bez njega i interneta nemoguće baviti se bilo kojom obasti života, pa ni studiranjem.

Pribavite na vreme svu potrebnu literaturu. Naravno, onu koja vam je dostupna i koju možete pronaći. Kada već krenu studentske obaveze, bićete isuviše opterećeni. A i teško je iz faze opuštenosti od tri meseca odjednom pohvatati sve konce i uključiti se u studentski život. Zato olakšajte sebi. Pripremajte se po malo i polako.

Istražite oblast kojom ćete se baviti. Iščitavajte članke koji se tiču vašeg budućeg zanimanja. Razmišljajte o tome na koji način sve možete sebe da unapredite tokom studija i valjano se pripremite za svoj budući poziv.

Pročešljajte sajt institucije na koju ćete se upisati. Proverite kakve vam sve mogućnosti nudi. Kakvi su uslovi studiranja, opremljenost, da li je moguće pohađati seminare, organizuju li studijske razmene, putovanja. Neretko obrazovne institucije imaju interesantne programe za buduće studente već u toku leta. Zato, istražite što pre sajt vašeg budućeg fakulteta.

Idealno bi bilo da se u toku leta pozabavite i usavršavanjem nekog stranog jezika. Kao budući akademski građani treba da vladate stranim jezicima. To je odavno pokazatelj, ne samo obrazovanosti, već i lične kulture. Osim toga, nikad se ne zna hoće li vam se u toku studija ukazati prilika da odete na neku studentsku razmenu, praksu ili neki drugi studijski program ili usavršavanje u inostranstvu. Zato treba uvek biti spreman. Ne dozvolite da vam znanje stranog jezika ostane na srednjoškolskom nivou. Usavršavajte se i pripremite se za svet intelektualaca.

Ukoliko niste iz grada u kome ćete studirati, potrudite se da u dogledno vreme rešite stambeni problem. Izbegnite traženje stana deset dana pre početka predavanja. Promena mesta boravka je samo po sebi svojevrstan stres. Ako ga iskombinujete sa euforijom oko početka predavanja i prilagođavanja novoj sredini, u glavi će vam nastati haos. Zato, rešavajte jedno po jedno i olakšajte sebi početak novog životnog perioda.

Takođe je važno da na vreme odaberete i svog cimera, onda kada je to moguće. Bilo da se odlučite na život u iznajmljenom stanu ili u studentskom domu i te kako je važno sa kim ćete živeti. Svakako je važno da znate da zajednički život podrazumeva mnogo prilagođavanja, zato budite spremni za kompromis.

Razmislite o pauziranju godine (gap year)

Iako kod nas ova opcija nije česta, ukoliko niste spremni da upišete fakultet, ne znate šta tačno želite da studirate ili imate bilo koji drugi razlog koji vas sprečava da nastavite školovanje, možete pauzirati godinu. Pauziranje godine ili "gap year" je jedinstvena prilika za pojedince da se odmore od formalnog školovanja i okrenu drugim aktivnostima. Godina pauze može biti posvećena odmoru, putovanjima i upoznavanju sebe. Na ovaj način pojedinac dobija vreme koje mu može pomoći da donese odluku o tome da li želi da nastavi svoj akademski razvoj i u kojem smeru treba da ide. S druge strane, godina pauze može da se iskoristi i za sticanje radnog iskustva ili volontiranje. U oba slučaja, dobro isplanirana i iskorišćena godina pauze proširiće vam vidike i dati neprocenjivo iskustvo. 

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: