Prijemni.rs
Maturang
  • Kako najlakše do dobrih ocena


Od malena nas uče da ocena nije merilo znanja, ali nikako ne smemo zanemariti da je ocena svojevrstan dokaz koliko vladamo određenom materijom. Kao što je visina plate pokazatelj koliko je cenjena neka profesija (mada, ne uvek), tako je ocena pokazatelj koliko dobro nešto radite ili znate da radite.

Pored toga, važno je napomenuti da ocene imaju i praktičan značaj tokom celog školovanja.

Od bodova koji se izvode iz opšteg proseka ocena u osnovnoj školi zavisiće mogućnost upisa u željenu srenju školu. Pre nego što počnete da spremate prijemni ispit za upis u srednju školu, važno je da izračunate bodove koje nosite iz osnovne. Na ovaj način dobićete jasnu sliku o tome koliko dobro morate uraditi prijemni kako biste se upisali u željenu školu. Nakon što uradite prijemni, rezultat koji ostvarite dodavaće se na već stečene bodove. Važno je napomenuti da bodovi neophodni za upis u srednju školu variraju od ustanove do ustanove. Po istom principu se i ocene iz srednje škole preračunavaju u bodove koji su neophodni za upis na fakultet

Pored važnosti ocena za upis u srednju školu ili na fakultet, visok prosek vam može doneti i druge privilegije. Ukoliko zadovoljavate određene uslove, među kojima je i visok prosek ocena, možete konkuristai za stipendiju za srednjoškolce.  

Visoke ocene na fakultetu takođe sa sobom nose značajne benefite. Studenti sa dobrim prosekom mogu da konkurišu kako za standardne studentske stipendije, tako i za stipendije za nadarene studente

Ocena nije merilo praktičnog znanja

Složićete se da onog trenutka kada počnete da stičete praktično znanje iz oblasti o kojoj ste učili, u tom momentu ocena više nije važna. Međutim, tokom studija većini studenata je stalo, ne samo da „skine s vrata” neki ispit već i da ima što bolje ocene. Šta je, osim znanja potrebno da zaista i ostvarimo taj cilj? U nastavku, pročitajte nekoliko korisnih saveta.

1. Odgovornost je majka uspeha – Najpre, budite svesni da ste samo vi odgovorni za postizanje ličnog uspeha. Ima mnogo faktora koji na to utiču, ali vi ste tu da eliminišete loše faktore i pametno iskoristite uticaj onih pozitivnih. Odgovornost je ključna reč za početak. Budite odgovorni prema svojim studentskim obavezama. Nemojte da vas neko stalno podseća da treba da učite.

2. Bez preterivanja – Ukoliko treba da birate između kvantiteta i kvaliteta, uvek se odlučujte za kvalitet. Bilo da je u pitanju odabir predmeta ili prelaženje gradiva, nemojte sebi postavljati previsoke ciljeve.  Ne „rasplinjujte” se, postavite sebi jasan cilj i dolazite do njega polako, ali temeljno. Bolje je da odaberete manji broj ispita, obaveza, da prelazite manje gradiva i da ga dobro utvrdite. Ono što ste dobro utvrdili, duže će vam ostati u sećanju.

3. Bez bežanja sa časova – Onog trenutka kada ste postali student, trebalo bi da ste prerasli tu „dečiju bolest”. Eskiviranje predavanja će smanjiti vašu produktivnost, jer ćete se prvi put susretati sa materijom onda kada počnete da učite. Bolje je da pre toga budete informisani o onome što radite. To možete jedino ako redovno pratite nastavu i u toku ste sa gradivom.

4. Pametan piše – Dobre beleške su sjajna ispomoć u učenju. U mnogome razjašnjavaju stvari, a na ispitu su jasan pokazatelj da ste aktivni slušalac na predavanjima. Kad smo kod pisanja, nikako ne zaboravite domaće zadatake, čak ni one koji nisu obavezni. I oni vam pomažu da budete u toku i da lakše savladate gradivo.

5. Zajedno smo jači – Mnogim studentima je lakše ako uče sa jednim ili više kolega. Ukoliko procenite da ste u zajedničkom radu produktivni, da ima rezultata i da vam je tako lakše, zašto da ne? Učite i preslišavajte se zajedno, tako lakše stičete i znanje i sigurnost koja vam je neophodna da postignete dobar rezultat.

6. Fokus i olovka u ruci – Šta god da radite u životu, da biste bili produktivni neophodno je da se usredsredite. Zvuči čudno, ali većina studentata počne da uči lekciju, a ne pročita naslov. Pri prvom susretu sa novom lekcijom, prvo što treba da uradite je da se upoznate sa temom, prosto rečeno, prvo pogledajte o čemu se radi. Postavite sebi i zapišite konstruktivna pitanja na datu temu, a onda na njih dajte odgovore tokom iščitavanja materije. Na taj način ćete sve lakše shvatiti i duže će vam ostati u sećanju.

Da rezimiramo, svakodnevnim valjanim posvećivanjem obavezama stičemo neophodnu sigurnost i samopouzdanje bez koga je nemoguće postići željeni rezultat.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: