Prijemni.rs
Maturang
  • Kako poboljšati pamćenje? Predlažemo nekoliko tehnika


Znamo da je ovo doba tehnologije i interneta, kada su nam sve informacije dostupne u svakom momentu i na svakom koraku, ipak, naše pamćenje je važno sredstvo kojeg se ne možemo tako lako odreći. Ono ne samo da nam pomaže da budemo bolje informisani, već nam pomaže i da bolje i jasnije razmišljamo. To je posebno važno u ispitnom roku, kada imamo na stotine i stotine strana da zapamtimo. Stoga vam predlažemo nekoliko tehnika za poboljšanje pamćenja.

Nacini da poboljsate pamcenje

1. Čitajte, čitajte, čitajte

Kada ne radite ništa produktivno (u periodu kada ne spremate ispite ili kada ne radite nešto fizički), čitajte knjige, magazine i novine, jer tako trenirate mozak, a ujedno i radite na poboljšavanju vašeg pamćenja i znanja.

2. Učite neki strani jezik

Učenje stranih jezika podrazumeva učenje novih pravila i koncepata koji stimulišu mozak i povećavaju moć sivih ćelija, što doprinosi boljem pamćenju i pritom, odgađa prirodna oštećenja mozga koja nastaju starenjem.

3. Izbegavajte stvari koje vam odvraćaju pažnju

Ovo je svima poznato u vreme ispitnih rokova, ali izbegavanjem stvari koje nam odvraćaju pažnju i konstatnim vežbanjem fokusiranja, radimo na poboljšanju koncentracije, rada mozga, a to utiče i na poboljšanje pamćenja.

4. Zapisujte stvari koje su vam važne

Opšte je poznato da pisanje pomaže pri pamćenju, stoga, napravite spisak stvari koje treba da uradite, koje su vam važne u ostvarenju cilja i videćete vremenom, kako sa lakoćom pamtite sve ove stvari i bez vraćanja na njih.

Pamcenje slabi sa godinama

5. Slušajte klasičnu muziku

Za razliku od ostalih žanrova muzike, prilikom učenja se preporučuje slušanje klasične muzike i to naročito, slušanje Mozarta i Vivaldija. Njihova umirujuća muzika može vam pomoći u poboljšavanju pamćenja i lakšem skladištenju većeg broja informacija.

6. Jedite zdravo

Voće i povrće vam itekako pomaže u pamćenju, tako da zaboravite na čokoladu, kofeinska i energetska pića. Unošenjem potrebnih vitamina (kao što su vitamin C, E, kompleks vitamina B, omega 3 masne kiseline), hranite svoj um potrebnim namirnicama, a zauzvrat dobijate brže i lakše učenje.

Koja hrana je dobra za pamcenje

7. Spavajte dovoljno

Čak i u vreme ispitnih rokova je potrebno optimalno spavanje (7 – 8 sati), kako bi se naš mozak regenerisao i primio dovoljnu količinu informacija. Dok spavate, naš mozak i dalje radi – skladišti i sortira informacije dobijene u toku dana, za njihovu kasniju upotrebu. Ukoliko ne spavate dovoljno, ovaj proces se ne odvija, te dolazi do lakog zaboravnjenja svega onoga što biste hteli da se setite.

8. Smanjite stres

Konstantna briga, anksioznost i depresija loše utiču na pamćenje. Ukoliko ste primetili da imate problema sa pamćenjem, zastanite i preispitajte se, možda se brinete oko nečega što ne možete promeniti i na šta ne možete uticati. Pokušajte da pronađete tehnike za savlađivanje stresa (sport, opuštanje, čitanje itd.) Kada prestanete bespotrebno brinuti, vaše misli postaju jasnije i samim tim, pamćenje se poboljšava.

9. Smejte se

Iako nam danas svi to govore iz drugih razloga, smeh je povezan i sa pamćenjem! Kako? Smeh otpušta endorfin koji smanjuje nivo stresa, pomaže u jasnijem razmišljanju i poboljšava pamćenje.

10. Rešavanje ukrštenica, rebusa i sudokua

Jedan od opuštajućih i zanimljivih načina u poboljšavanju pamćenja. Ujedno ćete se zabaviti i „trenirati mozak”, što neizostavno pomaže u razvijanju boljeg pamćenja.

 

Izvor: www.iserbia.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: